Az író, aki az érett nőket dicsérte

Posted by

NY Times

>Csak most értesültünk arról, hogy augusztus 18-án londoni otthonában meghalt Stephen Vizinczey, akinek „Az érett nők dicsérete” című regénye világsikert aratott. (A magyar címben a hölgyek “érettek” az angolban “idősebbek”). 88 éves volt. Mostohalánya, a filmrendező, Mary Harron szerint halálának oka vese- és szívelégtelenség volt. Vizinczey legismertebb könyvének teljes címe: „Az idősebb nők dicsérete: Vajda András szerelmes emlékei”.

Címszereplője egy filozófiai tanár, aki felidézi, hogyan találta meg az utat a szexuális érettség felé az idősebb nőkkel való testi kapcsolatai révén. Az„idősebb” jelző ma furcsának tűnhet; hiszen 30 év körüli nőkről van szó. De a lényeg, mondta Vizinczey annak idején, az volt, hogy alternatívát kínáljon az akkoriban uralkodó szexszemlélethez. „Az az észak -amerikai mítosz, miszerint a fiatalság csodálatos, és  a “tökéletes nő ”18 éves, egyszerűen disznóság” – mondta a The Journal of Montreal című lapnak adott interjújában 1965 -ben, amikor a könyv megjelent Kanadában.

Stephen Vizinczey - WikipediaVizinczey István magyar, de ekkor már Kanadában élt, és megtette azt a szokatlan lépést, hogy megalapította sajátcégét, a Contemporary Canada Presst, hogy kiadja a saját maga írt regényt. A saját munkájába vetett hite meghozta a maga gyümölcsét. Abban az időben könyve kiütötte a kanadai bestseller-lista első helyéről James A. Michener „Forrás” című sikerregényét. Végül összesen ötmillió példányban fogyott el a világon.