Vissza Kötcsére – nem is olyan titkos őszi összeesküvés

Posted by
A Hungarian Spectrum írásának magyar változataBalogh S. Éva
>Egy évvel ezelőtt megkönnyebbülésemet fejeztem ki, hogy a járvány miatt a Fidesz nem tartja meg éves „polgári piknikjét” Kötcsén, bár biztos vagyok benne, hogy sok magyar politológus élvezi az összeesküvést és a főnök titkainak keresését, a sámán jövőképét. Ahogy Kéri László fogalmazott, „több mint egy évtizede hozzászoktunk ahhoz, hogy az őszi politikai szezon kezdőpisztolyát Kötcsén őrzik, és a főnök ott tüzeli, bejelentve az elkövetkező időszak fő politikai irányelveit. ” A különös dolog ezekben a kamarillaszerű összejövetelekben az, hogy gyakorlatilag amint a gondosan kiválasztott közönség tagjai távoznak, máris apró részleteket adnak elő a történtekről. Valójában a kormány néhány magas rangú tagját bízzák meg a fő üzenet idő előtti terjesztésével. Úgy tűnik, hogy a „2021-es téma” az Orbán-kormány rendíthetetlen odaadása az Európai Unió iránt. Azta! Ez elég nagy változás csupán néhány héttel ezelőtti helyzethez képest, amikor az üzenet, amelyet olyan fényes szellemek mint Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László is erősítettek meg, majd egy fideszes médiakórus követte őket, az volt, hogy a magyaroknak jobb lesz  az Európai Unió az átkozottak igája nélkül, amely el akarja pusztítani nemzeti identitásukat.

Az üzenet ilyen hirtelen megváltozásának természetesen több racionális magyarázata is van. Lakner Zoltán politológus szerint Orbán felismerte annak veszélyét, hogy a Huxit az ellenzék választási stratégiájának középpontjába kerül, és ezért úgy döntött, jobb, ha elhagyja a témát. Mások, mint Balázs Péter volt külügyminiszter, biztosak abban, hogy az Európai Bizottság késedelme a gazdasági fellendüléshez nyújtott nagy összegű támogatások nyújtásával az egyetlen oka annak, hogy Orbán meggondolta magát. Legalább másodkézből tudjuk, hogy másfél órás beszéde során „arról a lehetőségről beszélt, hogy megtagadják a lóvét”. Roma nyelven használta a pénz szleng szavát. Mivel ilyen esetekben maga Orbán Viktor nem hajlandó válaszolni a rá váró újságírók kérdéseire, meg kell elégednünk „tolmácsával”, aki idén Orbán Balázs, az új főstratéga volt. Orbán Balázst nemrégiben Orbán Viktor személyes „politikai igazgatójává” nevezte ki, aki felelős a miniszterelnöknek  politikai, közpolitikai, szociális és gazdaságpolitikai és egyéb kérdésekben történő tanácsok adásáért. Egy néhány napja nyilvánosságra hozott fotó, amelyen kettejüket görnyedve látjuk a miniszterelnök beszédének tervezete fölött, feltehetően az új politikai igazgató jelentőségének demonstrálására szolgált. Azt, hogy az új tanácsadó kinevezése valóban változást jelent-e a politikában, senki sem tudja.

Mindenesetre Orbán jelenlegi alteregója szerint a miniszterelnök azt jósolja, hogy „a világrend nélküli, bizonytalanságokkal teli világ” felé tartunk. A „világrend” jelentésének megfejtése szinte lehetetlen feladatnak bizonyult, mivel a szerzők sok, gyakran egymásnak ellentmondó módon használják a kifejezést. Találkoztam egy olyan értelmezéssel, amely egyszerűen leírta a Nyugatot, mint a „nyitott, szabályokon alapuló világrend” magját. Egy másik azt állította, hogy a rendezetlen rend jelenlegi állapotát „növekvő populizmus, nacionalizmus és világjárványos pánik jellemzi”. Röviden: fogalmunk sincs, mire gondolt Orbán, de attól tartok, hogy – akárcsak sok más szárnyaló elmélete – ez is zavart vagy értelmetlen.

Attól tartok, hogy ismét találkoztunk Orbán veszélyes elméletével „Magyarország küldetéséről”. A pontosság kedvéért idézem a megfelelő szövegrészt, amint arról Csuhaj Ildikó, az ATV -ből szó szerint beszámolt. „Ami a magyar missziót illeti Trianon után eltelt száz év alatt Európa, Közép-Európa és a Kárpát-medence is többször megfordult a tengelye körül a nagy történelmi változásokkal, épp ezért – és itt már a miniszterelnököt idézte – nagyon fontos érték a politikai stabilitás. A miniszterelnök nemzeti, Kárpát-medencei, kelet-európai és európai horizontja, valamint az ellenzék világlátása közti különbséget ez a forrásunk úgy illusztrálta a saját szavaival: „magyarázd el egy pontnak, hogy mi az a gömb.”

Orbán Viktor forrásaink tájékoztatása szerint arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában véget ért a keresztény alapú politizálás, Közép-Európában van esély a keresztény alapú politizálásra, erre is készülünk. Ezen a ponton vált hangsúlyossá a “magyar hivatás“ és a magyar küldetés, miszerint a honfoglalás egyúttal térfoglalás is és a mi dolgunk, hogy a rendelkezésre álló teret mi rendezzük be és civilizáljuk ‒ ez “a magyar küldetés” az egyik kötcsei résztvevő magyarázata szerint, ez az, amit a baloldal nem ért.  Ezen a ponton azt mondta, hogy „a magyar küldetés nemcsak Magyarország meghódítása [honfoglalás], hanem a tér meghódítása is, és a mi feladatunk a rendelkezésre álló tér megszervezése és civilizálása”. Ez egy olyan szakasz, amelyet összefüggésben nehéz értelmezni. A „térfoglalás” szó jelenthet terjeszkedést vagy térnyerést, és mint ilyen, fenyegetőként is értelmezhető. Lehetséges azonban, bár a szövegkörnyezetből nem derül ki egyértelműen, hogy a keresztény alapú politika térségbeli elterjesztéséről beszélt.
Végezetül itt egy mellékes kérdés, amelyet az ATV kötelességének érezte, hogy címlapjára tegye „Orbán egy vacsoráról beszélt Sorossal” Kötcsén. Gondolom, ha Soros nevét említik valahol, annak fontosnak kell lennie, még akkor is, ha a történet 1992-ből származik. Soros György meghívta vacsorára Orbán Viktort, Kövér Lászlót és Ungár Klárát. A beszélgetés során Soros állítólag azt mondta nekik, hogy „most, hogy a konzervatívok a liberálisokkal együtt legyőzték a kommunistákat (a marxistákat), a következő lépés a konzervatívok legyőzése”. Orbán szerint akkor talán Ungár Klára volt a leginkább felháborodott, és mindhárman hangosan tiltakoztak. Mint viccesen hozzátette, majdnem kifizették a vacsorájukat. Folyamatosan olvastam ezt az állítólag „felháborító” megjegyzést, és egyszerűen nem tudtam rájönni, mi olyan rossz ebben az egyszerű Soros-megfigyelésben. 1992-re a négy párt jobbközép koalíciója nagyon népszerűtlen volt, és napjai meg voltak számlálva. Soros György kijelentette a nyilvánvalót: a jobbközép koalíció veresége szinte magától értetődő volt. Orbán és társai felháborodása, ha igazat mondott, érthetetlen. Vagy a három fiatal politikus teljesen tapasztalatlan volt, amit nem hiszek el, vagy Orbán ennyi év után azt hiszi, hogy ő már akkor is egy konzervatív párt vezetője volt. Mindenesetre ez egy mulatságos történet, amit, úgy tűnik, követői egy kicsit megtekertek.

. 2021. SZEPTEMBER 6.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Kötcse Vitéz Szilágyival