Jean-Paul Belmondo, 88

Posted by

Pocsék egy nap. Vitányi Iván és a francia film legendája is meghalt. 88 éves korában elhunyt Jean-Paul Belmondo, minden idők egyik legnépszerűbb francia filmszínésze. A hírt a színész ügyvédje közölte az AFP hírügynökséggel: „Az utóbbi időben nagyon fáradt volt. Csendben ment el” – mondta Michel Godest-

Belmondo a ’60-as és ’70-es évek európai filmes generációjának kulcsfigurája volt, és különösen a Jean-Luc Godard-dal közösen készített filmjei (KifulladásigAz asszony az asszonyBolond Pierrot) révén az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb nevévé vált. Belmondo kereken száz filmben játszott és több mint negyven színházi szerepben volt látható.

Jean-Paul Belmondo 1933-ban született Neuilly-sur-Seine-ben, apai ágon olasz származású családból, és fiatalon ökölvívónak készült. Rövid karrierje azután ért véget, hogy szembesült vele, milyen látható nyomokat hagyott a sportág az arcán. A kötelező katonai szolgálata után színészetet tanult, és 1953-ban debütált a színpadon. Nem sokkal ezután filmezni is kezdett, és néhány mellékszerep után Godard-tól kapta első főszerepét a Kifulladásig című filmben (1960), mely egy csapásra meghozta a világhírt a számára. Előtte már Lino Ventura partnereként hangsúlyos szerepe volt a Menekülésre ítélve című filmben is, de a Kifulladásig a francia új hullám egyik kulcsfilmjeként egészen új fejezetet nyitott a filmművészetben és Belmondo karrierjében is.

Még ugyanabban az évben még egy világsikerű filmben kapott főszerepet: Vittorio De Sica Egy asszony meg a lánya című filmjében, melyben Sophia Loren oldalán játszhatott, és onnantól kezdve futószalagon követték egymást a zömmel francia és olasz filmek Belmondo főszereplésével. Különösen sikeres volt együttműködése Philippe de Broca rendezővel, akinek több népszerű filmjében is szerepelt (CartoucheRiói kaland stb.), miközben azt is bebizonyította, hogy számos műfajban is otthon van. Igaz, ő maga bevallottan a kalandfilmeket szerette legjobban forgatni, és híres volt arról, hogy kaszkadőr nélkül forgatta a veszélyes jeleneteket is.
2001-ben agyvérzést kapott, egyik karja lebénult. De még így is játszott kisebb szerepeket. Utolsó képén, idén a születésnapján családja körében fotózták. Nagy-nagyon öreg volt már.