Orbán Orbán kötcsei beszédéről

Posted by

Mármint Orbán Balázs államtitkár Orbán Viktor beszédéről. A miniszterelnök nem állt szóba az újságírókkal.

Dél után nem sokkal gördült be a miniszterelnök autója, de csak kiszállt az autójából Orbán, és besietett a rendezvényre, ahova az újságírók már nem mehetnek be. A miniszterelnök helyett Orbán Balázs államtitkár, a kormány nemrég kinevezett politikai igazgatója avatta be az újságírókat a miniszterelnök beszédének részleteibe – írja a Telex.

Kötcsén jó pár éve hagyomány, hogy már a meghívóban figyelmeztetetik a résztvevőket a teljes titoktartásra, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak a bent történtekről.

A független sajtó újságírói így csak az eseményre érkező és onnan távozó résztvevőket tudja az utcán kérdezni, akik általában csak szűkszavúan nyilatkoznak Orbán beszédéről, ám a legfontosabb információk így is rendre kiszivárognak – emlékeztet a portál.

„A rövid helyzetértékelésünk az, hogy az oltás működik, Magyarország működik, ennek köszönhetően tudunk most találkozni” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint „egy bizonytalanságokkal teli, világrend nélküli világba” tartunk, a népvándorlás és járványok korában pedig fel kell készíteni minden országot a bizonytalanság kezelésére.

„Azon dolgozunk hogy Magyarország is ilyen sikeres ország legyen, amely jól tudja az ilyen kihívásokat kezelni.” – tette hozzá.

A második központi téma Orbán beszédében a Telex cikke szerint az Európai Unió jövője.

„Azt gondolom, hogy az Európai Unió a legélhetőbb, legjobb keret Magyarország számára, ami az elmúlt száz évben a rendelkezésére állt” – fogalmazott Orbán Viktor a Telex szerint. “Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Unió egyben maradjon, megmaradjon”, mondta, hozzátéve: számos kihívás és nehézség áll szerinte a közösség előtt. Példaként az adósságválságot és versenyképességi problémákat említette.

„Nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat a világban, egyre inkább egy gyengébb közösség képét mutatjuk.” – állította.

A kormány szerint küzdeni kell Európa jövőjéért és egyben maradásáért.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy látja az államtitkár szerint, hogy nem mindenki gondolja ezt így, vannak olyan brüsszeli bürokraták és baloldali liberális csoportok, akik ebben a helyzetben is különböző szélsőséges ideológiai kérdéseket erőltetnek. Az egyik ilyen a migráció ügye, a másik pedig a genderideológia – idézi a Telex.

„Brüsszelben úgy tűnik, hogy a genderlobbi fontosabb, mint a gyermekeink védelme” – jegyezte meg Orbán.

A harmadik kérdés pedig a klímaváltozás elleni küzdelem, amelynek az árát Orbán szerint Brüsszelben az egyszerű állampolgárokkal akarják megfizettetni, ahelyett hogy a klímaváltozás felelősei állnák.

„Mi úgy látjuk, hogy Magyarország ebben a bizonytalan világban egy biztos pont és szeretnénk, hogy ez a biztos pont meg tudjon maradni, és erősödni tudjon” – folytatta.

Az elmúlt tíz-tizenegy év Orbán Viktor szerint sikeres volt, megerősítették például a nemzeti identitást, és munkaalapú társadalmat hoztak létre. A választás tétje, hog visszatérünk-e a 2010 előtti állapotokhoz.

Orbán a beszédében a jövő tavaszi választásról is fog beszélni. Politikai igazgatója szerint teljesen egyértelmű a képlet: „lehet választani aközött, hogy ez a politika folytatódjon, vagy aközött, hogy oda menjünk vissza, ahol 2010 előtt voltunk, ugyanis a baloldal vezetője Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.”

Orbán arról beszélt, a magyar emberek már többször szavaztak arra, hogy elmozduljon az ország, és sikereket tudtak ebben elérni.„Mi arra szeretnénk bátorítani a magyar embereket, hogy tartsanak ki az elmúlt 11 évben követett politika mellett” – tette hozzá.

A Telex és az ugytudjuk! alapján

 

Címkép: Orbán Kötcsén.  Fotó: MTI/Máthé Zoltán

%d bloggers like this: