Írj kézzel – parancsolta Lukasenka

Posted by

Deutsche Welle

>Fehérorosz hackerek a kíbertérben akarják megdönteni a belarusz rezsimet.  Technológiai szakértők egy csoportja azt állítja, hogy feltört hivatalos adatbázisokat, és hozzáférnek a rendkívül érzékeny adatokhoz. Az egyik hacker azt mondta a Deutsche Wellé-nek, hogy az volt az ötlet lényege, hogy fontos információkat jutassanak el a lakossághoz.

Júliusban és augusztusban egy hackercsoport, amely a Belarus Cyber ​​Partisans nevet viseli, vállalta a felelősséget számos kibertámadásért a belarusz kormányzati és rendőrségi adatbázisok ellen, beleértve a belügyminisztériumot is. A közelmúltban a csoport azt közölte, hogy hozzáfér az összes fehérorosz útlevél adataihoz, valamint a belső biztonsági tervekhez, és azt is tudja, kinek a telefonjait hallgatták le. A listán állítólag szerepelnek biztonsági tisztviselők, állami vállalatok és magáncégek vezetői. A kiber partizánok azt mondják, hogy több százezer órányi felvételük van.

“Írj kézzel”. Ez egyértelműen egyfajta puccs. Augusztus 17 -én Alekszandr Lukasenka belarusz diktátor közvetetten megerősítette az érzékeny adatok elvesztését. “Ha nem tudjuk megvédeni a számítógépeikben lévő információkat, akkor írjuk le kézzel a dolgokat, és zárjuk azokat a fiókjainkba” – mondta a minisztereknek egy találkozón.

A kiber partizánok azt mondják, hogy feldolgozzák az információkat, és fokozatosan kiadják azokat. Ehhez létrehoztak egy Telegram nevű csatornát, amely már 77 000 előfizetővel rendelkezik. A titkosított üzenetküldő alkalmazást gyakran használják az ellenzék támogatói Belaruszban, mert az megkönnyíti a cenzúrák megkerülését. Ez volt az egyik legnagyobb információforrás a 2020-as kormányellenes tüntetések során. A DW igazolta a kiber partizánok állítását, miszerint hozzáférnek a fehéroroszok személyes adataihoz. A DW megadta egy fehérorosz állampolgársággal rendelkező alkalmazottjának a  nevét. A számítógép perceken belül útlevélképeket, regisztrált címet és még a szülőkről szóló információkat is megadott. Még az útlevélében lévő hibát is megmutatta.

A kiber partizánok egyik tagja elmondta a DW -nek, hogy nem hivatásos hackerek, de elmagyarázta, hogy valamennyien a technológiai szektorban dolgoznak. Elmondta, hogy menet közben tanultak, és biztonsági okokból nem hajlandók megmondani, kik ők és hol vannak. A csoport fő célja állítólag a fehérorosz nép tájékoztatása. A megszerzett  információkat felhasználhatják a hágai Nemzetközi Bíróság Nemzetközi Bíróságán is, vagy meggyőzhetik a Nyugatot a rendszer elleni szigorúbb szankciók bevezetésének szükségességéről. Nyilvánvalóan az egyik reményük az volt, hogy a magas rangú kormánytisztviselőket bocsátanak e a belügyminisztérium elleni kibertámadás után, de ez nem történt meg.

Címkép: A belarusz diktátor kormányülésen