Schmidt Mária levele Boris Johnsonnak

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva
>A bejegyzés célja az, hogy elérhetővé tegye Schmidt Mária, – Orbán Viktor nézeteit befolyásoló történész, a Terror Háza igazgatója és egy gazdag üzletasszony – magyar nyelvű Facebook-bejegyzésének fordítását. Ez valójában egy nyílt levél volt, amelyet Boris Johnson brit miniszterelnöknek címezett. Az angol fordítást egy rövid jegyzet ihlette, amely arról számolt be, hogy Schmidtnek nem állt szándékában elküldeni levelének angol változatát a brit miniszterelnöknek. „Leírtam, amit gondoltam. Miért kell angolul elküldeni neki? Lefordítják neki. ” Szóval gondoltam megkönnyítem a dolgot. Sőt, úgy vélem, hasznos lehet megismertetni a Magyarországon kívüli világgal azt az elmondhatatlan módot, ahogyan a közszereplők kommunikálnak Orbán Viktor Magyarországában.

Schmidt levele válasz volt Boris Johnson tweetjére, miszerint „teljesen elfogadhatatlan, hogy Anglia játékosai faji bántalmazást szenvedtek Magyarországon tegnap este”. Arra buzdította a FIFA -t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak biztosítása érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg száműzzék a játékból”. A fideszes politikai elit a rasszista futballszurkolók védelmére kelt. Az angol játékosok kezdeti panaszait követően „a budapesti ellenséges légkör” miatt Szijjártó Péter külügyminiszter közzétett egy videót a legutóbbi olasz-angol mérkőzésról Wembleyben, ahol a brit szurkolók meglehetősen nagy zűrzavart keltettek az olasz himnusz alatt. Tehát, ha az angolok rosszul viselkedtek, a magyarok is ezt tehetik. Miután Johnson reakciója ismertté vált, a külügyminiszter bejelentette: „Túlzás nélkül állíthatom, hogy Boris Johnson és én baráti kapcsolatban állunk, hiszen viszonylag hosszú ideig szolgáltunk együtt külügyminiszterként. Ezért teljes tisztelettel mondom a miniszterelnöknek, hogy végre el kell hagyni a kettős mércét egy ilyen súlyos kérdésben. ” Azóta Szijjártó némileg módosította az incidenssel kapcsolatos álláspontját, és elismerte, hogy a faji rágalmakat egy jókora csoport kiabálta. Schmitt Pál, a köztársaság volt elnöke gyakorlatilag helyeselte a rasszizmust azzal, hogy egy érdeklődő újságírónak azt mondta, hogy „a futballrajongóknak ugyanolyan szabadságuk van, mint Önnek”. De Schmitt megjegyzése semmiség volt Schmidt Mária nyílt levelében szereplő vádak litániájához képest.

A levél magyar nyelven itt olvasható
https://ujnepszabadsag.com/2021/09/04/schmidt-maria-levele-boris-johnsonnak/

Hadd tegyek a levélhez néhány megjegyzést lábjegyzetkéntt. Először is, az a vád, hogy Winston Churchill bűnös volt a bengáli éhínségben, „széles körben elterjedt kacsa”, amelyet helyre kell tenni. Az igazság az – amint azt Sir Martin Gilbert dokumentálta -, hogy Churchill mindent megtett, hogy megmentse a bengáliakat, és nélküle az éhínség még sokkal rosszabb lett volna. Második. Ami Ausztria-Magyarországot és a gyarmatok hiányát illeti, azt hiszem, Schmidt asszonyt helyre kell igazítani. Ugyanis nem volt híján a próbálkozásnak. A Kettős Monarchia részt vett a boxerlázadás elfojtásában (1899-1901), és 296 magyar katonából álló kis csapatot küldött Kínába. 1902-ben Ausztria-Magyarország koncessziós övezetet szerzett Tianjinben a szövetségben való részvételért járó jutalom fejébent. Az első világháború alatt azonban Ausztria-Magyarország nem tudta megőrizni eredményét, a térséget Kína elfoglalta 1917 augusztusában, a központi hatalmak elleni kínai hadüzenet után. Harmadszor, ami Schmidt furcsa elképzeléseit illeti a párizsi békekonferenciáról és Nagy-Britannia trianoni békeszerződéssel kapcsolatos felelősségéről, ezeknek kevés közük van a valósághoz. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, Franciaország, szemben Nagy-Britanniával, kontinentális hatalom volt, ezért nagyobb veszélyben volt a jövőbeli német agresszióval szemben. Franciaország erős Kelet-Közép-Európát próbált kiépíteni, amely állítólag ellenerő volt Németországgal szemben. Mint tudjuk, a terv nem igazán sikerült.

2021. szeptember 4.

Balogh S Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek az ÚJNÉPSZABADSÁG oldalon