Vizsgáljuk meg közelebbről a Miskolci Filozófusok Egyesületét

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

 Balogh S. Éva

Ez a mai bejegyzés a Magyar Spektrum számos olvasójának kérésére jelenik meg. Mivel tegnap bemutatattam Gyárfás Máriát, a Magyar Érdemrend kitüntetettjét, aki jelenleg a Miskolci Filozófusok Szövetségének (MBE) rektora, felkértek, hogy írjak néhány szót az MBE -ről és a Nagy Lajos Király Magánegyetemről Az úgynevezett egyetemi folyóirat az Ősi Gyökérben  2007-es évfolyamában, található egy cikk „A Miskolci Filozófusok Szövetsége sorsa” címmel, amely összefoglalja a magyar felsőoktatás egyetlen „nyíltan nacionalista szemléletű intézményének szomorú történetét”. . ” Biztos vagyok benne, hogy ezzel – a rendelkezésemre álló időnél gazdaságosabb módon –  feltárhatom az „egyetem” kezdetét. Megtudtam, hogy a történet a Németh-kormány időszakába nyúlik vissza (1988. november-1990. május), amikor számos képviselő azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy bővítsék a Miskolci Egyetemet, amely ekkor csak mérnököket és jogászokat képezett. A kormány elméletileg nem volt ellene az elképzelésnek, de az ország akkori gazdasági helyzetére való tekintettel az ötlet kivitelezése elmaradt. Ez nem tántorította el a független egyetem támogatóit, akiknek célja a „magyar központú felsőoktatási szemlélet újjáélesztése” volt. A magyar Wikipédia -szócikk, amely nagy valószínűséggel megbízhatatlan, azt állítja, hogy 1989 és 1992 között 1400 diákot képeztek 12 különböző tudományterületen. Hogy csak néhányat említsek: „Európa ismerete, a magyar emberek ismerete, pszichiátria, alternatív pszichológiai tanácsadó képzés, önismeret-képzés, önismeret -speciális tréning.”

Az oktatási minisztérium 1992-ben, vagyis az Antall -kormány idején véget vetett a még nem hitelesített NLKM-nek, és arra utasította hallgatóit, hogy menjenek át a Miskolci Egyetem újonnan létrehozott bölcsészkarára. De mivel a „Nagy Lajos Egyetem” vezetése elégedetlen volt az állami egyetem szellemiségével, folyamatosan osztották a diplomákat. Íme egy eset, amelyből országos hír lett, mert az érintett történetesen Salgótarján fideszes alpolgármestere volt. Az NLKM Miskolci Filozófusok Egyesületének doktori címének büszke tulajdonosa lett. Doktori címét 1999 -ben adták ki, ezt követően az első Orbán -kormány belügyminisztériuma kötelességtudóan kiadott számára egy személyi igazolványt, amely tartalmazza az új titulust. 2007-ben az MBE tiszteletbeli doktori címet is adott Steven Béla Várdy amerikai-magyar történésznek, aki a Duquesne Egyetemen tanított; és a politikai spektrum jobb oldalán állt.

Számos panaszt találtam olyan volt diákoktól, akik miután  elhagytákaz intézményt, rájöttek, hogy diplomájuk semmit sem ér. Egy diplomás, aki nyilvánvalóan angol szakon végzett, nem talált munkát. Egy másikat még a rendőrségre is bevittek, ahol közölték vele, hogy oklevelét hamisítványnak minősítették. Találtam egy nőt a LinkedIn-en, részmunkaidős irodai adminisztrátor, aki 1998 és 2002 között négy évet töltött az NLKM-en, és német nyelvben B.A.  nyelvtanári bizonyítvány. Egy másik diplomás „termékenységi, szaporodási és örökbefogadási tanácsadóként” hirdeti magát. „Személyre szabott, problémaközpontú módon dolgozik az ügyfelekkel, hogy segítsen nekik megfogantatni és megszerezni a kívánt babát”. 2000 -ben a Miskolci Ügyészség több mint száz rendbeli közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Miskolci Filozófusok Egyesülete ellen. A vád szerint az MBE olyan diplomákat állított ki, amelyek látszólag azonosak az állami egyetemi diplomákkal. Dr. Gyárfás Mária, a rektor nem riadt vissza; Az MBE folyamatosan okleveleket adott ki. Az egyesület hosszú listát közöl a jeles professzorokról, egy vegyes összeállítást, amely néhány ismert nevet is tartalmaz, akik nagy valószínűséggel egy-két előadást tartottak, például Raj Tamás volt főrabbi és Gábor György vallásfilozófus, akik nemrég mesélt egy vicces történetet az MBE -vel kapcsolatos tapasztalatairól. Harminc évvel ezelőtt Rajt és Gábort egy „titokzatos miskolci egyetem” hívta meg előadásra a Judaisztika Tanszékre, de soha nem kaptak honoráriumot munkájukért.

A Gazdasági Versenyhivatal 2008 -ban 150 ezer forintos bírságot szabott ki az intézményre, és megtiltotta, hogy elnevezésében használja a „magánegyetem” kifejezést. Egy évvel később azonban az MBE megkapta a „felnőttképzés intézményi akkreditációját” három tantárgyból: magyarságtan, pszichológia és művészettörténet. Az MBE jelenleg 15 meglehetősen homályos tanulmányi területen ad ki bizonyítványokat. 2014-ben megjelent egy cikk a HVG-ben „A holokauszttagadó alapítvány tanárokat is képezhet” címmel, amely kifejtette, hogy felülvizsgálták a kötelező 120 órás pedagógus-továbbképzésre vonatkozó szabályozást, és az ilyenfajta képzést nyújtó intézmények listáján. a Szent Korona Királyság alapítványa is szerepel. Az egyik előadó Bakay Kornél, a MIÉP egykori országgyűlési képviselője, aki a „Badinyi-Jós Ferenc által a sumér – magyar rokonság népszerűsítése érdekében alapított civil szervezet, a Miskolci Filozófusok Szövetsége történelem osztályának” vezetője. Korábban Bakay a „Horthy katonái – Szálasi nyilasai” című kiállításon dolgozott, amelyet a nyilas mozgalommal rokonszenvezőnek tartottak.

Egy másik felsorolt ​​„híresség” Kiszely István, eredetileg biológia és földrajz tanár, aki előbb a Semmelweis Egyetem anatómiai tanszékén, majd a Magyar Tudományos Akadémia Antropológiai Intézetében kötött ki. 2008 -ban a Jobbik és a Magyar Gárda által alapított Attila Király Népfőiskola vezetője lett. „Legnagyobb felfedezése” Petőfi Sándor Szibériában talált csontváza volt. A csontvázat végül egy nő maradványaként azonosították. Ezt követően Kiszelyt eltávolították az Intézetből. Mindezeken felül kiderült, hogy 1960 és 1989 között a Belügyminisztériumnak dolgozott, mint ügynök, kémkedve kollégái után. Az évek során 481 jelentést írt összesen 1500 oldal terjedelemben. Kétségkívül szorgalmas volt. Ha valakinek égető vágya van többet megtudni Badinyi-Jós Ferenc „ösztöndíjáról”, akkor Ősi Gyökér (1974-1999) teljes anyaga megtalálható az Arcanumban, a 2004 és 2020 közötti számok pedig a Széchenyi Könyvtár Elektronikus Folyóirat Adatbázisában. Tényleg nem szabad kihagyni az olyan szellemi örömöket, mint „A Magyar Szent Korona zománcai, amelyek szenteket és a csillagászati ​​év fordulóit ábrázolják” vagy „A kettős kereszt, mint kulcs”.

2021. szeptember 3.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/oldalon

Címkép: Badinyi-Jós Ferenc