Egy széteső kis ország miniszterelnökéről

Posted by

Lendvai Ildikó

>Ha lúd, legyen kövér. Továbbá dolgozni csak pontosan szépen… A nyugati féltekén az Unióval már összevesztünk, az Egyesült Államokkal is. Nagy-Britanniát és Johnson miniszterelnököt (aki nekem speciel nem szívem csücske) viszont a Brexit óta barátjának tekintette a kormány. Eddig. Az angol-magyar meccs 4:0-ja és a szurkolók egy (nyilván kisebb) csoportjának botránya miatt végre ez az anomália is rendeződik.
Ez a csoport már a britek szokásos térdelésétől is bevadult, és fütyülni kezdett. Majd huhogott, niggerezett, buzizott, bemutatott, söröspoharakat dobált a játékosokra. Az MLSZ a rendbontók kitiltását ígérte, a FIFA és az Európai Szövetség vizsgálatot kezd.
Johnson is vizsgálatot kért, és a fb-on felháborodását fejezte ki a rasszista megjegyzések miatt. Igen, tudom, hogy brit szurkolócsoportok is szoktak elfogadhatatlanul viselkedni, el is tiltják őket otthon, de ez miben menti a mieinket?
Sértődés- és mérceügyi-, (mellesleg külügy-) miniszterünk másképp fogta fel. Feladatköréhez híven megsértődött és kettősmércézett, ahogy szokta. De sajnos elkövette azt a hibát, hogy azért barátjának nevezte a brexites kormányfőt.
Puha vagy, Péter- gondolhatta Schmidt Mária, és a fb-on nyílt levelet intézett Johnsonhoz. “Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele, és söprögessen a saját háza táján. Van mit.”-írta egy olyan ország hű leányaként, amelyik, szemben a britekével, nagy, híresen egységes, és még véletlenül sincs söprögetni valója a saját háza táján.
Próbálom összefoglalni az indokokat, amelyek miatt szükségesnek mondja Johnson mély kussolását.
1. A britek gyarmatosítottak, mi nem.
2. Trianon, amit hiába is kennek a franciákra.
3. Mi, magyarok, soha semmi jót nem kaptunk a britektől. (Hogy a második világháborúban komoly szerepet vállaltak Hitler legyőzésében, az nekünk eszerint semmi jót nem jelent.)
4. A háború után ők is átengedtek minket a keleti övezetbe.
5. Vilmos herceg és Johnson nem gratulált az EB győztes Olaszország köztársasági elnökének. Fuj, Vilmos.
6. Össze-vissza térdelgetnek, pedig a kutya sem kérte őket erre.
Ezek olyannyira meggyőző és a magyar szurkolócsoport magatartásával szorosan összefüggő érvek, hogy nekem csak három kérdésem maradt.
1. Most akkor Szíjjártó vagy Schmidt Mária hivatja be a brit nagykövetet?
2. Voltaképpen miért hergeli fel a végsőkig a fideszes politikusokat és egyes szurkolókat, ha futballisták térdeléssel fejezik ki tiltakozásukat a rasszizmus ellen? Értem, a mieink nem ezt a gesztust tartják erre alkalmasnak. Rendben, nincs ezzel semmi baj, ne térdeljenek. De mi bosszantja őket abban, ha mások azt teszik? Esztétikai kifogásuk van a mozdulat ellen, vagy esetleg rühellik az antirasszizmust, bárki bármivel mutatja ki?
3. Volt-e sör a bedobált poharakban? Mert ha igen, azonnal ki kell fizettetni az árát Johnsonnal.