Anglia – országismertető

Posted by

Földes Péter

 >Államformája: Kis, széteső ország. (Schmidt Mária szíves közlése.)Közjogi méltóságok: Az ország élén a királynő áll, de Áder János sokkal több halat fogott már, mint II. Erzsébet. Kulturális élet: Angliában nincs kulturális élet. A legismertebb angol vers egy ismeretlen költő által készült Petőfi-átirat. Az „Anyám tyúkja” homoszexuális töltettel átitatott című költeményt számos nyelvre próbáltak már lefordítani, de egyik kísérlet sem járt sikerrel. Egyedül magyar fordítása van, amely így hangzik: „Még nyílnak a völgyben az angol virágok, /De már nem sokáig, mert úgy kiirtom mindet, mintha fák volnának a Városligetben.” (Ja, ez nem az a vers, de most már mindegy.)
Tudományos élet: Angliában nincs tudományos élet, a legjobb kutatóik kivétel nélkül bevándorlók voltak, ám az ő munkásságuk is jelentősen eltörpül Orbán Viktor tudományos teljesítménye mögött.
Életszínvonal: Anglában nagyon alacsony az életszínvonal, a budapesti angol nagykövetnek például sokkal kisebb háza van, mint Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek.
Gazdaság: Anglia legfontosabb termékei a rabszolgatartás, a gyarmatbirodalom és az utóbbi időkben egyre jobban terjed a térdelés.
Földrajz: Anglia jóval kisebb, mint Magyarország, a folyók rövidebbek, a tavak sekélyebbek, a hegyek alacsonyabbak és a völgyek is kevésbé mélyek, mint nálunk.
Városok: Anglia fővárosa London, korábbi nevén: Trianon.
Beszélt nyelvek: az angolok semmilyen nyelven nem beszélnek, ily módon sem egymással, sem más népekkel nem képesek kommunikálni. Egyetlen ismert nyelvjárásuk az inglis, amely nem beszélt, hanem holt nyelv, és már olyan régen kihalt, hogy írásos formája nem is létezik, ezért szájhagyomány útján terjed.
Sportélet. Az angol futball csapnivalóan gyenge, a magyar válogatott sokkal jobb náluk, kivéve, amikor egymás ellen játszanak, mert akkor az angolok nyernek.