Orbántól kapott-e selyemzsinórt Borkai?

Posted by

Zöldi László
>Erről beszélgettek tegnap az ATV egyik vitaműsorában. Dudás Róbert Jobbik-politikus azt firtatta, hogy miután 2019 őszén, az önkormányzati választás előtt kirobbant a Borkai-botrány, és az adriai orgián lefényképezett polgármestert mégis újraválasztották a győriek, vajon a volt olimpiai bajnok tornászt néhány hét múlva miért vonultatta vissza a jelenlegi miniszterelnök. Borkai Zsolt nemrégiben maga mesélte el újságíróknak, hogy birtokán tengeti a napjait, korántsem spártai körülmények közepette. A Jobbik-politikus talán nem is tudja, hogy a selyemzsinóros hasonlattal fején találta a szöget.

Amennyiben a török birodalom elitjéből valaki méltatlannak bizonyult a szultán bizalmára, kapott még egy esélyt. Ha a konstantinápolyi Topkapi palota kertjében megrendezett „halálfutamon” legyőzte a kertészt, a kegyes uralkodó megelégedett a száműzetéssel. Ha vesztett, az edzésben lévő győztes személyesen fojtotta meg. Csakhogy 1822-ben akadt egy Haci Salih nevű pasa, aki készült az alattvalóit egészségtudatos életformára ösztönző szultán halálos erőpróbájára. A háromszáz méteren oly nagy fölénnyel győzte le a kertészt, hogy nemcsak száműzték Damaszkuszba, hanem még kormányzónak is kinevezték.

A bejegyzésem utáni összeállításban megszólalók nyíltan vagy áttételesen utaltak néhány kormánypárti politikusra, akik manapság fényes elszigeteltségben tengetik a napjaikat. Borkai Zsolt például Sokorópátkán gondoz lovakat, tenyészt birkákat, nevel csirkéket, metsz és permetez szőlőtőkéket. Lázár János Hódmezővásárhely mellől, a batidai vadászkastélyból járja be az országgyűlési választókörzetét. Mengyi Roland a kecskeméti luxusbörtönben múlatja az időt. Orbán Viktor, akinek állítólag Merkel kancellár küldött selyemzsinórt, Berlinből nézve a világ végén, a budai Karmelita-kolostorban tüsténkedik. Szájer József egy 200 millió forintosra becsült nyaralóban teregeti az ingeket és alsónadrágokat, a Balaton parti települést azonban a volt politikus személyiségi jogai miatt nem merik megnevezni az újságírók. Simonka György pedig Újkígyóson, egy önmagától bérelt birtokon várja a következő bírósági fordulót.

Mellesleg hajdani négyszázasként méltányosnak tartom a palotakertben kijelölt háromszáz méternyi halálfutamot. Az utolsó százon ugyanis az elitből elbocsátottaknak aligha lett volna esélyük a száműzetésre. A savasodás (lelassulás) a célegyenesben szokott bekövetkezni. 2015. június 21-én, az Eurosport TV kommentátoraként nem véletlenül mondta Kovács Dusán, a 400 méteres gátfutás országos csúcstartója: „A négyszáz méter háromszáznál kezdődik.”

Tíz mondat a selyemzsinórról

Vida Ildikó egy tünet. A selyemzsinór Orbán Viktornak szól. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, ATV, 2014. november 5.)

Selyemzsinórt a szultán küld a budai pasának. (Vári György irodalomtörténész, ATV, 2014. november 6.)

Számos újságíró és blogger szerint a német kancellár azért jön Budapestre, hogy képletesen átadja Orbán Viktor miniszterelnöknek a selyemzsinórt. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2015. január 6.)

Ha a „halálfutamban” a fogoly legyőzte a hóhért, csupán száműzetésben részesült. Ha vesztett, akkor már semmi se mentette meg a rettegett selyemzsinórtól. (Stvorecz Adrián újságíró, Origo.hu, 2016. április 5.)

A választási megállapodás épp arról tanúskodik, hogy Farkas Flórián selyemzsinór helyett kegyelmet kapott. (Czene Gábor újságíró, Népszava, 2017. május 26.)

Molnár Gyula Bangónétól kapta a selyemzsinórt. (Ceglédi Zoltán politológus, ATV, 2018. május 24.)

Káslert múlt héten Balog Zoltán, most Bayer Zsolt támadta meg. Ez selyemzsinór. (Dalos György író, Facebook.com, 2020. április 20.)

A Fideszben főszabály, hogy lehet lopni, lehet erkölcstelennek lenni, mert mindez csak akkor bűn, ha kiderül. (Föld S. Péter újságíró, HírKlikk.hu, 2021. február 17.)

A XXI. századi selyemzsinór azt jelenti, hogy aki elveszítette a miniszterelnök bizalmát, jobban teszi, ha visszavonul. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2021. február 20.)

Találgatunk, hogy elküldték-e a selyemzsinórt. (Dudás Róbert Jobbik-politikus a Borkai-ügyről, ATV, 2021. szeptember 2.)

Médianapló, 2021. szeptember 3.