Lapszemle, nem vélemény

Posted by
Gábor György
>A mai La Repubblicában, budapesti útját megelőzően megszólal Ferenc pápa. A cikk legelején mindjárt a pápát idézik, aki azt mondja, hogy „fogalmam sincs, vajon találkozom-e Orbán miniszterelnökkel” (Non so se incontrerò il premier Orbán.) Lássuk be, alaphangon is felettébb szokatlan, ha egy államfő (a pápa Vatikán Állam államfője) egy héttel egy hosszú hónapokon át előkészített utazása előtt ezt nyilatkozza. Mintha Orbánnak üzenne: jobb, ha nem találkozunk. Csakhogy persze pár hónappal a választás előtt Orbánnak remekül jön majd az a néhány fotó, Ő + Ő + Ő + Ő (plusz a pápa).
A pápa azt is elmondta, hogy nem szokott jegyzettömbbel utazni. Egy szalonban találkozik majd különféle tekintélyekkel, várja, hogy a szemükbe nézhessen, aztán majd minden kialakul. De a találkozó informális lesz, minden hivatalos formát nélkülöző.
A cikk beszámol arról, hogy Ferenc pápa legszívesebben elkerülte volna Orbánnal a találkozót, nehogy a látogatást a populista jobboldal kihasználja. Orbán minapi római kiruccanása és találkája Giorgia Melonival, az FdI elnökével nem maradt észrevétlen a Tevere partján. A pápától fényévnyi távolságra van Orbán „kereszténysége”, aki legutóbb brutális módon sértette meg a homoszexuálisokat, azonosítva őket a pedofilokkal.
A lap emlékeztet arra, hogy Ferenc pápa elutasítja és keresztényellenesnek tekinti a populizmust és a nacionalizmust, s hasonlóképp elfogadhatatlan, hogy Orbán rehabilitálta Horthy Miklóst, aki alatt megszülethetett az első antiszemita törvény, s aki Hitler cinkostársa és katonai szövetségese volt.
A lap azt is megemlíti, hogy a magyar katolikus püspökök többsége – hasonlóan lengyel kollégáikhoz – rendkívül konzervatívak és ellenzik Ferenc pápa minden újító szándékát.
Végezetül: részemről mindez lapismertetés volt, semmi egyéb.