Orbán és Ferenc pápa

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva

A magyar média jelentős időt fordít a fideszes politikusoknak a kormány kontójára tett tiltott vagy gyanús mellékutjainak kivizsgálására. Bár több száz ilyen eset bizonyult gyanúsnak, a jelenlegi rezsim politikusai továbbra sem rettegnek. A jelenlegi forró téma ebben a vonatkozásban az a gyanús út, amelyet Orbán Viktor feleségével és fiával együtt Rómába tett. Az egész egy fotóval kezdődött, amelyet egy 444. olvasó készített el Róma egyik  étterem kerthelyiségében. Az olvasók számára írom, akik nem ismerik az Orbán-rezsim furcsa gyakorlatait, a miniszterelnök vakációjának időpontja és helye szigorúan titkos. A fotó közzétételekor a magyar közvélemény nem is tudta, hogy a kormányfő nyaral. Tekintettel Orbán Viktor régóta fennálló szokására, hogy nyaralását Horvátországban tölti, Rómában való megjelenése meglepetésként hatott. Hadházy Ákos azonnal az ügyön volt. Felfedezte, hogy a Falcon7X luxusgép, amelyet állítólag katonai célokra vásároltak, nem repült közvetlenül Budapestről Rómába, hanem két mellékutat is tett, az egyik Zadarba, a másik Bračba. Ekkor a miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy a miniszterelnök Rómába érkezett, hogy elvégezze hivatalos feladatait.

Végül az egész bonyolult útvonal világossá vált. A kormánygépnek több helyszínen kellett utasokat felvennie. Úgy tűnik, hogy a csoportnak legalább egyik tagja a Balatonnál tartózkodott, és ezért a kecskeméti katonai támaszponton parkoló gépnek először a tó melletti repülőtérre kellett mennie, ahonnan Budapestre ment. Innen Bračba repült, ahol Orbán egyik fekete Volkswagen Transportere várakozott. A végállomás Róma volt. Visszafelé a Sólyom ismét megállt Zadarban, ahonnan visszarepült Budapestre. Orbán hivatalos kötelessége az volt, hogy részt vegyen a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Hálózat (ICLN) zártkörű konferenciáján. A 4 napos konferencia részvevőit a pápa privát audiencián figadta. Az ICLN eseményein csak személyes meghívás alapján lehet részt venni, és „látható katolikus vagy más  keresztény profilt feltételez, különösen az emberi élet szentségét illetően, s ennek  tükröződni kell a szavazási jegyzőkönyvekben ”.

Az ICLN szélsőséges nézeteinek illusztrálására csak annyit, hogy úgy vélik, hogy „lényegében gonosz minden olyan cselekedet, amely a házastársi cselekményt megelőzően, vagy annak teljesítése során, vagy annak természetes következményeinek alakulásakor, akár célként, akár eszközként javasolja a nemzés lehetőségének megakadályozását”.  Röviden, az ICLN csak naptár alapú fogamzásgátló módszereket ismer el jogosnak. Ezenkívül úgy vélik, hogy „a megerősített és beteljesült házasságot semmilyen emberi erő, vagy a halálon kívül más ok nem bonthatja fel”. Ezeket a szigorú szabályokat nehéz összeegyeztetni egyik alapítójának, Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek, a szervezet tiszteletbeli elnökének liberális nézeteivel. Ami Orbán konferencián való részvételét illeti, szerintem ennek a szervezetnek az ideológiája nem számított annyira. Gyanítom, hogy részvételének legfőbb ösztönzője a tanácskozás által kínált csomagügylet volt, a Ferenc pápával tartott találkozó. Végül is 2016 -ban, amikor ugyanezen a konferencián vett részt, személyesen találkozhatott a pápával. A találkozó természetesen a tökéletes fotó alkalom volt. De ha Orbán annyira vágyott a pápával való találkozásra, miért nem volt az audiencián a küldöttség vezetőjeként a küldöttség többi tagjával?
A Magyar Kurír, a vezető katolikus lap, amely közzétette azt a rövid beszédet, amelyet Ferenc pápa mondott erre az alkalomra, négy olyan magyart sorolt ​​fel, akik jelen volt a pápai audiencián: Novák Katalin; Balog Zoltán magyar református püspök, a Fidesz volt kormánytisztviselője; Tristan Azbej, a Magyarország Segít programért felelős helyettes államtitkár; és Nacsa Lőrinc KDNP -s országgyűlési képviselő. Gál Kinga, fideszes EP -képviselő is ott volt – írja Facebook -oldala. Velük éles ellentétben Orbán egy bezárt templom előtt készített fényképet tett közzé, ahol annak egyik lépcsőjén ül Giorgia Melonival, a Fratelli d’Italia neofasiszta párt vezetőjével és Novák Katalinnal.

Nickgrabowski régi blogger a b1hvg blogon azt gyanítja, hogy Orbán a pápához hasonlóan privát audienciát remélt, mint 2016-ban, de amint kiderült, hogy ilyen privát találkozásra nem kerül sor, nem volt abban a hangulatban, hogy a jelenlévő közönség egyike legyen. Grabowszki sejtése szerint Orbán fényképet akart készíteni a pápával, mielőtt Ferenc pápa megérkezik egy egynapos budapesti látogatásra szeptember 12-én, vasárnap, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjét ünnepli és rövid beszélgetést folytat politikusokkal. A pápa ezután Zuzana Čaputová, Szlovákia elnöke meghívására háromnapos hivatalos látogatásra megy Szlovákiába. A hipotézis hihetőnek tűnik számomra. Orbán neve nemrégiben felbukkant a Vatikáni Hírekben, egy hosszú interjúban, amit a pápa adott Carlos Herrerának, amelyben két bekezdést szenteltek I.Ferenc közelgő szlovákiai és magyarországi látogatásának.

Herrera: Sokan várják a találkozóját Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral, akivel nem osztja kormányprogramjának néhány pontját, különösen a határok lezárását illetően. Mit mondana neki, ha lehetősége lenne egyedül találkozni vele?
Ferenc pápa: Nem tudom, hogy találkozni fogok-e vele. Tudom, hogy a hatóságok üdvözölni fognak… Nem tudom ki jön majd. Az elnök, akit ismerek, mert egy erdélyi szentmisén volt… – egy gyönyörű magyar nyelvű mise volt, –  egy miniszterrel jött. Szerintem nem Orbán volt … Nem tudom ki jön majd. És az egyik módszerem, hogy nem forgatókönyvvel indulok útnak. Amikor egy személy előtt állok, a szemébe nézek, és hagyom, hogy a dolgok csak folyjanak. Fel sem merül bennem, hogy belegondoljak, mit fogok mondani, ha majd vele leszek, milyen jövőbeli helyzet lehetséges . Ez nem segítene. Szeretem a konkrét dolgokat; ha a lehetséges jövőbeli helyzetekre gondolsz, akkor ez összezavar, ez nem jó neked.

A pápának egyébként igaza volt. A miniszter, aki Áder János köztársasági elnökkel vett részt a misén, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és miniszterelnök-helyettes volt. Ha Orbán nem jelenik meg, nem hiszem, hogy Ferenc pápa megsértődik.

2021. szeptember 1.

Balogh S. Éva írásai magyar nyelven is megjelennek az ujnepszabadsag.com oldalon

Címkép: A magyar küldöttség az audiencián