Orbánt megint nem engedték be Ferenc pápához

Posted by
>A magyar delegáció részt vett az audiencián, de a delegációvezető nélkül. Azzal kezdődött, hogy egy római étteremben lefotózták a vacsorázó Orbán-családot. Azután Novák Katalin posztolt a Facebookra egy pápai audienciáról. Majd a kormányfői sajtós közölte, hogy Orbán hivatalos programon, a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózatának éves rendezvényén vett részt. A kormánysajtó delegációvezetőként aposztrofálta.

Utóbb az is kiderült, hogy a honvédséginek álcázott kormányzati luxusjet Budapestről Rómába tartva odafelé a dalmáciai Brac szigetére tett kitérőt, majd visszafelé Zadarban szállt le. Nem árt emlékeztetni, hogy a Zadarral szemközti Ugljan-szigetén van egy luxusvillája az Orbán-családnak – hivatalosan persze Mészáros Lőrinc egyik cégének nevén.

A fentiekből több dolog is következik. Egyrészt az, hogy Orbán Viktor és családja már nem csak Mészáros és a saját vagyona, de az állami és a magánvagyon között sem tud különbséget tenni: úgy használják az állami infrastruktúrát, mintha az kizárólag az ő igényeik kielégítését szolgálná.

Másfelől az is, hogy olyan fontos volt számukra a római kiruccanás, hogy még a nyaralásukat is megszakították miatta. Nemcsak Orbán ugrott át ‘Olaszba’ egy nevenincs szervezet (az európai kereszténydemokraták ignorálják) semmilyen rendezvényére, de még a családja is.

Továbbá az is kitűnik, hogy bár Orbán – mint sajtója írta: delegációvezetőként – részt vett a katolikus törvényhozók értekezletén, annak fénypontjára, a pápai audienciára már nem ment el. A Vatican News által közölt fotókon és videókon legalábbis nem látszik, miközben Novák Katalin és Balog Zoltán jól kivehető az első sorban .

Erre lehet esetleg magyarázat, hogy Orbán nem katolikus, hanem református. Ez azonban korábban nem akadályozta, hogy pápákkal találkozzon, valamint abban sem, hogy részt vegyen a katolikus képviselők tanácskozásán. Ráadásul az audiencián részt vevő Balog nemcsak református, hanem egyenesen püspök is, mégis ott volt. A Magyar Kurír nevű katolikus hírportál úgy számolt be az audienciáról, hogy “augusztus 27-én a Szentatya kihallgatáson fogadta a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Hálózat (ICLN) találkozójának résztvevőit, köztük a magyar delegáció tagjait.”

Tehát a magyar delegáció tagjait – de a delegáció vezetője nélkül.

A MK szerint Balog és Novák mellett ott volt Azbej Tristan keresztényüldözési államtitkár, Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, valamint saját Facebook-közlése szerint Gál Kinga fideszes EP-képviselő is. Mindenki, csak Orbán nem.

Erre lehet esetleg magyarázat, hogy más fontos elintéznivalója akadt. De ez nem lehetett pl. a Meloni nevű olasz posztfasiszta pártvezérrel való találkozója, mert a lépcsőn üldögélésen a pápai audiencián részt vevő Novák is ott volt:

Minden jel arra mutat tehát, hogy Orbán Viktor azért ment el, és vitte el a családját Rómába, hogy velük próbáljon meg magánaudienciát kieszközölni a számára – de nem sikerült, és ezért inkább nem ült be közös kihallgatásra sem.

A dolog előzménye, hogy a Fidesz kiszorult az európai kereszténydemokráciából, előbb felfüggesztették, majd a kizárást megelőzendő inkább kiléptek az Európai Néppárt nevű jobbközép pártszövetségből. Az Orbán-rezsim ezután egyházi-vallási alapon próbálta legitimálni a maga kereszténynek mondott politikáját. Ezért rendeznek katolikus világtalálkozót szeptemberben Budapesten Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus néven.

Erre elcsalogatták Ferenc pápát is, de az argentin jezsuita – a Fidesszel és az Orbán-rezsim politikájával való szembenállását hangsúlyozandó – nem fogadta el az államfői meghívást, kizárólag papi minőségében vesz részt a rendezvényen.

Csak egy misére jön Budapestre – ahogy közölte. Ráadásul, azonnal tovább is indul Pozsonyba, ahová a balliberális Caputová elnök hívta meg, és több napon át turnézik Szlovákiában. Ferenc röpke budapesti látogatásán magyar állami vezetőkkel csak a mise előtt, egy félórára hajlandó találkozni.

Alighanem ezt a hiányosságot próbálta pótolni Orbán a római vizittel, hogy egy közös fotóval illusztrálhassa hívei előtt, nincs is olyan éles ellentét a legnagyobb keresztény egyház feje és közötte. De sajnos Bergoglio még mindig lábadozik az egy hónappal ezelőtti műtétje után, és nem (ezúttal sem) volt érkezése az Orbán-család fogadására. Alighanem ennek tudható be, hogy Novák miniszter nem pápának, és pláne nem Szentatyának címezte a Facebook-posztjában, hanem szimplán Róma püspökeként hivatkozott rá. Ahogy a protestánsok vagy az ortodoxok szoktak, hogy jelezzék, egyáltalán nem tartják maguk fölött állónak vagy a világ keresztényei vezetőjének.

Csak egy pap a sok közül.

B1blogcsalád