Miért menő az előválasztás?

Posted by

Béres András
>Az előválasztás az ellenzék talán legnagyobb politikai innovációja, amely reális esélyt biztosít az Orbán kormány leváltására, a Fidesz érdekében kialakított választási rendszer ellenére. Az országos előválasztások lebonyolítása hatalmas logisztikai feladat és az összes komoly ellenzéki párt konszenzusának kialakítása rengeteg munkával és kompromisszummal járt. Persze lehet hibát találni a rendszerben, de maga az a tény, hogy az ellenzék jelöltjeit a szavazók fogják kiválasztani és a Fidesznek egy komoly kihívója lesz minden körzetben  kárpótol minket az esetleges hiányosságokért.

Mégis olyanok is keltenek rossz hangulatot az előválasztásokkal kapcsolatban, akik ellenzékinek vallják magukat.  Azt a látszatot próbálják kelteni, miszerint nincs tétje az egésznek és pártmutyi az egész. Gyakran felmerült, hogy a civileket és a kisebb pártokat kizártuk az indulás lehetőségéből. Ez azonban így nem igaz!
EVB tagként elmondanám, hogy ezzel szemben a valóság a következő:

  • az előválasztás indulási feltételei több hónapja ismertek, és a gyakorlat azt bizonyította, hogy ezek nem teljesíthetetlenek.
  • az OEVB és a 6 párt sok erőfeszítést tett azért, hogy lehetőleg mindenki nyilvántartásba legyen véve
  • Így az OEVB nyilvántartásba vette mind a 7 jelentkező miniszterelnök-jelöltet, köztük Ecsedi Áront a Le az adók 75%-val párt jelöltjét is. Erről ő maga is meglepetten nyilatkozott. :- )
  • 13 különböző jelölő szervezetet vettünk nyilvántartásba. Köztük van a C8 és a Szikra is. Páran nem feleltek meg az ismert szabályoknak, mert vagy nem voltak 6 hónapja bejegyezve, vagy nem nyújtották be az induláshoz előírt dokumentumokat.
  • Határidőig összesen 272 egyéni jelölt jelentkezett be az előválasztásra. Közülük 265-t vett nyilvántartásba az OEVB, igaz azóta 3-an visszaléptek. Szóval a jelöltek 98%-a befogadásra került. Az elutasítottak egy kivétellel nyújtották be az induláshoz előírt dokumentumokat, volt olyan jelölt is, aki leírta, hogy tudatosan nem ad le semmit a sok kért iratból.
  • Gyakori kritika, hogy a frakcióbefogadás elvárása miatt nem tudnak indulni a jelöltek. Ehhez képest ez összesen 2 jelölt esetében merült fel, ami bár helyben probléma, de mégiscsak a jelöltek kb 0,7 %-át érintette a probléma, emellett 1 jelölt politikai vétó miatt nem indulhat el.
  • Sok erőfeszítést tettünk azért is, hogy a kisebb pártok se legyenek kirekesztve. A Liberálisok megjelennek jelölő szervezetként, az ÚVNP-tal külön megállapodást kötöttük, ami akár frakcióalapítási lehetőséget is biztosíthat számukra. Az MMM is jelölő szervezet lett. Az MSZDP is bejelentkezett kb az utolsó pillanatban, nagyon ambiciózus elvárásokkal, volt szerencsém részt venni a tárgyaláson velük. Az OEVB jelezte feléjük, hogy a kérésüket csak a pártelnökök tudják teljesíteni, akik a jövő héten ülnek össze. Ezt nem várták meg, hanem gyorsan bejelentették a külön indulásukat 2022-re.A Le az adók 75%-val párt nem jelentkezett, de egyetlen egyéni jelöltje sem volt és nem adta le a papírokat sem.
  • Nem igaz az sem, hogy a visszalépések miatt nincs tétje a választásnak, ugyanis a legfontosabb kérdés a miniszterelnök személye, amiről mindenhol lehet szavazni. emellett a 106 körzetből 11-ben van egy jelölt, tehát a körzetek 90%-ában több jelöltből lehet választani. Ráadásul az egykörös rendszerben korrektebb , ha 2 vagy 3 jelöltből lehet választani, mert így a győztes várhatóan 50% felett lesz, míg ha 10-ből kéne választani akkor akár 11%-os eredménnyel is nyerhetne valaki.
  • Fontos elem az is, hogy a lebonyolításban az aHang mellett több civil szervezet is részt vesz, így többezer civil fogja segíteni és ellenőrizni az előválasztást.

Íme pár érdekesség, hogy ne legyen olyan unalmas a leírás:

Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vett nyilvántartásba az OEVB
Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt szállt versenybe.
A legidősebb jelölt 71, a legfiatalabb 20 éves, a jelöltek átlagéletkora 46 év. Ennek megfelelően a 1974-es születésű a legtöbb jelölt (15), utána jönnek az 1976-os évjáratúak (12), de gyakori az 1967-es, 1968-as, 1975-ös és 1979-es születési év is (11-11). Ellenben nincs 1951-ben és 1996-ban született jelölt.
A 264 jelöltből 59 nő, ez a jelöltek 22,35%-a, átlagéletkoruk 48 év. A legidősebb jelölt 67 éves, a legfiatalabb 26. Az 59 női jelöltből 13 Budapesten, 10 Pest megyében, 6 pedig Bács-Kiskun megyében indul.

46 jelenlegi országgyűlési képviselő indul az előválasztáson, illetve még nyolc, aki volt már ogy. képviselő (egy az 1990–94-es ciklusban). Ezek közül három jelölt miniszteri bársonyszékben is ült. (A 46+8-hoz társul még egy jelenlegi és egy volt képviselő a miniszterelnök-jelölteknél.)

A leggyakoribb vezetéknév a jelöltek között a Tóth, összesen 11-en indulnak (ebből egy jelöltnél a vezetéknév egyik fele, egy másiknál van férjezett név is), emellett 8 Szabó és 5 Varga. A jelöltek között két-két Kiss László (és mindkettő momentumos), Tóth Viktor és Varga Zoltán is van.