eSzínház Fesztivál – az ország első online színházi szemléje

Posted by

BJI

>2021. szeptember 17. és 26. között először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét. Az eSzínház Fesztivál idején a nézők 25 prózai, felnőtteknek szóló, valamint gyermek- és ifjúsági előadást tekinthetnek meg, melyek földrajzi korlátok nélkül, bármely országból követhetők és élvezhetők. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, a kilencnapos fesztivál utolsó napján, élő közvetítésű eredményhirdetés keretében. A zsűri értékelése mellett a nézők is szavaznak és döntenek, kiosztják az eSzínház Fesztivál Közönségdíját is.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, mint az eSzínház működtetője a nyár folyamán felhívást tett közzé magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, hogy három különböző kategóriában nevezhetnek azon jogtiszta előadásaikkal, amelyeket 2019 szeptembere óta mutattak be.

A fesztivál célja kettős: egyrészről bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így kínálva egyedi élményt a nézők számára, esetenként a színház és a film határán, másrészről a járvány által sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait. Az Alapítvány és az eSzínház azzal támogatja a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy a befolyó jegybevételt megosztják a színházakkal és társulatokkal.

Az eSzínház Fesztivál nem titkolt célja, hogy az előadásokat egy gombnyomással elérhetővé tegye a külhoni magyarok számára, illetve azoknak, akiknek nehézségbe ütközik a földrajzi korlátok leküzdése akár az országhatáron belül is.

A nevezési időszak alatt 21 intézmény és társulat jelentkezett 25 alkotással, melyeket a közönség a fesztivál ideje alatt láthat.

A benevezett színházak és társulatok: Baltazár Színház, Békéscsabai Jókai Színház, Bóbita Bábszínház Nonprofit Kft., Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet, ESZME és FREESZFE Egyesület, Gólem Színház, Jászai Mari Színház, Katona József Színház, Kolibri Színház, Kőszegi Várszínház, Kövér Béla Bábszínház, KVTársulat, Madách Színház, Móricz Zsigmond Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Soltis Lajos Színház, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Vígszínház, Vörösmarty Színház, Weöres Sándor Színház, Zichy Szín-Műhely

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális terében zajlik. A nézők jegy- vagy bérletvásárlás mellett az összes előadást megnézhetik, valamint szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt produkciókra. A szakmai zsűri által odaítélt díjak mellett kiosztják az eSzínház Fesztivál Közönségdíját is.

A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely az eSzínház vezetője.

A kiosztandó szakmai díjak:

a legjobb digitális adaptáció (vagyis az online vetítésre adaptált legjobb előadás),
– a legjobb női főszereplő,
– a legjobb férfi főszereplő,
– a legjobb látványterv.

A fesztivál időtartama alatt összesen öt alkalommal szakmai beszélgetésekre is sor kerül neves színházigazgatók, vezető színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével. Az élő közvetítésű beszélgetések során a nézők is kérdezhetnek.

További információ fesztiválról, az előadásokról, a szakmai háttérbeszélgetésekről, továbbá a jegyértékesítésről ITT érhető el.

A fesztivál kisfilmjét ITT tekinthető meg!

Címkép: Egy előadás a sok közül: Vígszínház: A rendes lányok csöndben sírnak.(Gordon Eszter felvétele)