Magyarellenesség miatt ötezer lejre (352 ezer forint) büntették Băsescut 

Posted by

>Ötezer lejre (352 ezer forint) büntette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Traian Băsescu volt államfőt, jelenlegi európai parlamenti képviselőt, amiért tavaly a gyergyóditrói eset kapcsán a magyarságra nézve sértő, kirekesztő és megbélyegző kijelentést tett.

A gyergyóditrói pékségben kialakult tavalyi munkakonfliktus kapcsán Traian Băsescu egykori államfő kijelentette: „a magyarok úgy általában nagyon komplexált emberek, komplexusaik miatt pedig képtelenek másokat elviselni maguk mellett”. A jelenleg európai parlamenti képviselőként tevékenykedő politikust – nyilatkozata miatt – feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT) Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöke, a Minta ifjúsági szervezet vezetője – emlékeztetett közleményében az EMNP sajtóirodája.

Mint írják, Brassai feljelentésére az ODT írásos választ küldött, melyben tájékoztatták: „kivizsgálták a szóban forgó nyilatkozatot, melyet egyértelműen diszkriminatívnak találtak, ezért Traian Băsescut 5.000 lejes bírság megfizetésére kötelezik”. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nemzetközi példákra, nemzetközi szabályozásokra, valamint Románia alkotmányára hivatkozva hozta meg döntését – áll a párt közleményében.

A kommünikében idézik Brassai Hunort is: „E mostani eset is legyen figyelmeztető jel mindazoknak, akik úgy érzik, büntetlenül támadhatják és sértegethetik közösségünket: az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőiként, valamint közösségünkért felelősséget vállaló erdélyi magyarokként is őrködni fogunk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel, még idejében felléphessünk az egyre inkább teret nyerő és állami szintre emelt magyarellenességgel szemben.”

A politikus hozzátette: az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntésével is azt kívánják üzenni – nem csak Traian Băsescunak, hanem minden magyargyűlölő politikusnak –, hogy nem engednek teret a magyarellenességnek, a provokációnak és a megbélyegzésnek, valamint elutasítják mindazokat a törekvéseket, amelyekkel éket kívánnak verni az őshonos magyar közösség és a többségi társadalom közé. (EMNP-közlemény)

A szerkesztő megjegyzése

Traian Basecu tavaly a romákkal kapcsolatos diszkriminatív kijelentéseiért kapott a Tanácstól 6000 lejes büntetést. Persze ezeket az összegeket a volt államelnök könnyedén kifizeti, inkább jelképes erejűek. A becsületén foltot se nagyon ejthetnek, mert nincs hely újabb foltnak egy olyan imposztor esetében, aki többszörös csalással lett kétszer is az ország első embere. Magyarellenes megnyilvánulásért tavaly Klaus Iohannis jelenlegi államelnököt is elítélte az Országos Diszkriminációellenes Tanács.