Iskolakezdéskor még nem lesz vasútvillamos

Posted by

 Ma megkezdjük az együttműködést a Helyben.hu médiaszolgáltatóval. Ez az első hír, amelyet közlünk tőlük

(Helyben.hu) Hosszú évek előkészítése után 2018 tavaszán kezdődött a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő vasútvillamos építése. A kezdettől Lázár János saját produkciójának tekintett csongrádi óriásberuházás aztán jól láthatóan a politikus jelentős súlyvesztésének visszanyerését szolgálja. Az eredeti terv szeptember elejére tette az utasokkal teli próbajáratok indulását, de időközben jelentős késések álltak össze. Idén áprilisban derült ki (http://szegeder.hu/lehet-hogy-csak-jovore-szallit-utasokat-a-tram-train/), hogy az utasforgalom csak december 12-én, az éves menetrendváltáskor indulhat el hat járművel (a terv szerinti nyolc helyett). A MÁV-Start 8 (+4 opciós) hibrid dízel-villamos meghajtású jármű beszerzésére írt ki tendert 2017 januárjában. A járművek idén fokozatosan érkeztek a tendernyertes Stadler spanyolországi vállalatából, júliusban már elkezdték (http://szegeder.hu/mar-a-szegedi-villamoshalozaton-jarkalnak-a-tramtrain-szerelvenyek/ ) Szegeden a menetrend szerinti villamosforgalmi tesztutakat.

A vasútvillamos jelentősen átalakítaná a térség közösségi közlekedését. Továbbra is óránként fognak közlekedni a Szeged-Békéscsaba vonatok. Az autóbusz-közlekedés fokozatos visszaszorulása várható: a tervek alapján az üzem harmadik évéig a Szeged és Hódmezővásárhely közötti gyorsjáratok teljesen megszűnnek, az Orosháza, Szentes és Békéssámson felől érkező autóbuszjáratok pedig csak Hódmezővásárhelyig közlekednek, ráhordást biztosítva a vasút-villamosra.

Mivel a szakasz teljes villamosítását a költségek miatt végül elvetették, ezért hibrid, villany-dízel meghajtású kocsikat rendeltek a Stadlertől. Ahogyan a Szegeder írta (http://szegeder.hu/vegstadiumban-a-80-milliardos-megaprojekt-ami-megreformalna-az-elovarosi-kozlekedest/, )a jármű villamosüzemmódban csak a két városon belül fog közlekedni, közöttük dízelüzemre vált, rácsatlakozva a vasúti nyílt pályára.

Több kérdés felvetődött a beruházás elkezdésekor. Ezek egyike a menetidő, amiről szintén a Szegeder készített összehasonlítást egy hónapja  (http://szegeder.hu/megerkezett-az-otodik-tram-train-is-szentesre-az-osszeszerelese-mar-rutinfeladat-volt/). 

A tram-trainnel háromra nő a lehetséges útvonalak száma.Naponta tizenöt járatpár közlekedik a Hódmezővásárhely és Szeged közötti vasútvonalon. A vasúti szerelvények a vásárhelyi vasútállomás és a szegedi nagyállomás közötti 31 kilométeres utat 38 perc alatt teszik meg, Szeged-Rókusra 25 perc alatt ér a vonat. A buszjáratok menetideje tűnik a legrövidebbnek, a vásárhelyi és a szegedi buszállomás közötti 25 kilométeres utat 32 perc alatt teljesítik, a szegedi nagyállomásra 37 perc alatt érnek ki. A tram-train járatok két végállomás – a vásárhelyi vasútállomás és a szegedi nagyállomás – közötti menetideje 42 perc lenne, a két belváros között pedig 32 perc. A vasút-villamos mellett a megmaradó Szeged-Békéscsaba személyvonatok menetideje tervezetten 7 perccel fog csökkenni. Vagyis minimálisnak ígérkezik a menetidők közti különbség.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy mintha nem készítettek volna előzetesen számításokat arról, hogy mekkora jegy- és bérletár legyen a tram-trainen. Legalábbis erre utalnak Lázár János szavai és tettei. Az sem szokás, hogy politikus adjon „iránymutatást” a tarifára, márpedig Lázár július közepén azt mondta https://www.hodpress.hu/2021/07/17/500-forint-lehet-majd-egy-jegy-ara-a-tram-trainre/, hogy „annyi biztos, hogy a tram-train-jegy és -bérlet árának alacsonyabbnak kell lenni, mint a Volán-járatokon”. Ezt azután nyilatkozta, hogy egy hónappal korábban online „konzultációt” indított ( https://www.hodpress.hu/2021/06/18/konzultaciot-inditott-lazar-janos-a-tram-train-menetrendrol/ ) a tarifáról és a menetrendről. Ennek eredményéről azóta sem tudni semmit. Az önkormányzati hírportál mindenesetre megnézte, mennyibe kerülhet a jegy a vasútvillamoson. Eszerinta két város autóbusz-pályaudvara között 25,5 kilométer a távolság, egy teljes árú jegyet 560 forintért lehet vásárolni. Erre az útszakaszra a havi bérlet 21 400 forint. Vonaton 650 forint egy kedvezmények nélküli menetjegy, kerékpárral együtt 885 forint. Utóbbira a tram-trainen is lesz lehetőség, a jelenleg is érvényes díjszabásnak megfelelően. Tekintettel Lázár nyilatkozatára és arra, hogy Szegeden villamosra elővételben 320 forintba kerül egy vonaljegy, a járművön váltott jegy ára pedig 370 forint, feltehetőleg megközelítőleg 500 forintért lehet majd jegyet venni a tram-trainre.

A beruházás nem olcsó mulatság, a 2017. augusztusi kormányhatározat alapján a várható összköltség több, mint 71 milliárd Ft, melyből a járművek beszerzése 17,62 milliárd (eredetileg tízmilliárdot terveztek). Ez 2017 tavaszán még legfeljebb 30 milliárd lett volna Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) parlamenti képviselő szerint, aki júniusban az innovációs tárcához fordult https://www.hodpress.hu/2021/06/27/letagadja-a-kormany-hogy-80-milliard-ment-el-a-tram-trainre/.

Ebben a 80 milliárdnál tartó építési értéket a kapcsolódó beruházásokkal együtt már 120 milliárdra tette. Az államtitkár valótlanságnak nevezte a 80 milliárdot is, holott pár nappal korábban maga Lázár beszélt ekkora összegről.

Címkép: Az első szerelvény