Íme, mi történhet veled, ha Magyarországon keresel menedéket

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

Milyen lehangoló nap, és most nem csak az időjárásról beszélek, amely telisteli szürke, sötét felhőkkel. Engem nagyon felháborított az, amit a magyar médiában olvastam, egyik cikket a másik után. Először a szívszorító, felháborító történetek jelentek meg a menekültekről. Aztán ott voltak a hírek az ijesztő új szabályozásokról, jelezve, hogy az Orbán -rezsim szorosan figyelemmel kíséri az összes külföldi látogatót.

Hadd kezdjem a legszomorúbb hírekkel. A Népszava ma arról számolt be, hogy azokat az afgánokat, akiket a magyar hadsereg megmentett, azokat az embereket, akik a magyarok mellett dolgoztak Afganisztánban, illegális migránsként fogják kezelni menekültek helyett. Benkő Tibor védelmi miniszter egyik interjújában büszkén emlékezett arra, hogy a katonaság milyen kiválóan felkészült a mentőakcióra. Amikor a csapatok elhagyták Magyarországot, teljes listájuk volt azokról afgánokról, akik az évek során ilyen vagy olyan minőségben a magyar misszióban dolgoztak. Nagy hatással volt rám.

Viszont amint Magyarországra érkeztek, ezeket az embereket és családjaikat egy fogolytáborba küldték, ahol nem érintkezhetnek senkivel.  Az első magyarázatnak, hogy miért választották ezt a helyszínt, volt némi értelme, hogy ez csak ideiglenes, mig közben megfelelő szállást találnak a számukra. Az Orbán -rendszer jóindulatáról azonban nem voltam teljesen meggyőződve. Bár a védelmi minisztérium volt felelős az afgán menekültek evakuálásáért, attól a pillanattól kezdve, hogy betették a lábukat Magyarországra, a belügyminisztérium hatáskörébe kerültek, amely úgy döntött, hogy az afgán érkezőket nem a menekültek esetében alkalmazott eljárások szerint kezeli. hanem a határ illegális megsértőivel folytatott eljárások szerint. Ezt a döntést nehéz, ha nem lehetetlen megindokolni, de valljuk be, Magyarországon egyetlen kormánytisztviselőnek sem kell semmit igazolnia.

A magyar Helsinki Bizottság munkatársa leegyszerűsítve így  írta le a két eljárás közötti különbséget: a menekültügyi eljárás legalább három éves védelmet nyújthat, míg azok, akik az “idegen eljárás” keretében kapnak tartózkodási engedélyt rövidebb érvényességi időre és korlátozottabb jogosultságra számíthatnak . Ez utóbbi bármikor visszavonható. Ezenkívül ez nem garantálja automatikusan a munkavállalási engedélyt, és nem jogosítja fel a jogosultat a szociális segélyre. Ezt jelenti a védelem az Orbán-rendszerben azoknak az embereknek, akik a magyar hadsereg számára dolgoztak.

Ez a szörnyű hír fogadott ma reggel. De nem kellett sokat várnom, mielőtt újabb rémálomszerű történettel találkoztam, ennek szereplője az iráni menekült Abouzar Soltani és 12 éves fia, Armin. 2016 -ban elhagyták Iránt, és miután két és fél évet Szerbiában várakoztak, végre engedélyt kaptak Magyarországra való belépésre. Így legálisan érkeztek az országba. Ennek ellenére a röszkei őrizetbe helyezték őket a következő 553 napra, amíg be nem kellett zárni a hírhedt tranzitzónát. Történetük hosszú és bonyolult, de érdemes időt szánni arra, hogy megtanulják, milyen Magyarországon menedéket kérni. A teljes folyamat összesen 988 napig tartott, és gyakran reménytelennek tűnt.

Volt idő, amikor a magyar hatóságok hetekig nem voltak hajlandók ételt adni az apának. A gyereket pedig évekig nem járhatott iskolába. Micsoda pazarlás, micsoda kegyetlenség. És mégis ez az ember hálás. Augusztus 18 -án, amikor ő és fia végre menedékjogot és védelmet kapott Magyarországtól, Abouzar nagyon meghatódott, és így szólt: „Isten áldjon Magyarországot! Szeretem Magyarországot és a magyarokat. Erre várok két éve és nyolc hónapja. Nagyon köszönöm, hogy befogadtak és menekült státuszt adtak nekem”. Egyébként keresztény, de a magyar hatóságok továbbra is készek voltak visszaküldeni Iránba. Nehéz szavakat találni erre a kegyetlen magatartásra. Reméljük, hogy Magyarország afgán barátainak nem kell ugyanezt a sorsot elviselniük, mint a szintén jogosan belépett Soltaninak és fiának. De vannak kétségeim, mert ez a rezsim képtelen jobban cselekedni, mint ami  a lényege.

 Az újonnan érkezett afgánok helyzetével és Abouzar és Armin szívszorító történetével összehasonlítva, a következő információ talán triviálisnak tűnik. A Menedzsment Fórum (mfor.hu) „A szállásadók nem akarnak rendőrök lenni” címmel publikált egy cikket, amelyből megtudjuk, hogy szeptember 1 -jétől az országon kívülről érkező utazóknak szobát kiadó személyeknek információt kell szolgáltatniuk vendégeikrők. A vendégek dokumentumait be kell szkennelniük, és fel kell tölteniük azokat a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). A rendszer célja a bűnüldözés segítése. A személyi adatokat a rendőrség csak a bűnmegelőzés és a bűnüldözés céljából keresheti, de ezt természetesen a kormány határozza majd  meg. Gyanítom, hogy az állítólagos „Soros -hadsereg” a gyanús szereplők listájának élén lesz. Végtére is, minden olyan látogató, aki valamilyen formában aktívista, aki kötődik valamely külföldi civil szervezetekhez, vagy aki bármilyen módon a rezsim ellenségének tekinthető, az potenciális törvényszegő. Ezért potenciálisan felügyelet alatt áll, vagy bármilyen más taktika alkalmazható ellene, amelyet a rendőrség szükségesnek tart a „bűncselekmény” elkövetésének megakadályozására. Próbáltam valami hasonlót elképzelni Ausztriában, Németországban vagy Belgiumban, ahol gyakran voltak csodálatos szobáim festői falvakban. Nem hiszem, hogy akkoriban a szkennerek hiánya volt a felelős az eltérő kezelésemért. Ez a három téma több volt mint elég egy napra.

2021. augusztus 30-

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Soltani és fia