Uraim, miért a pártokat mérik?

Posted by

Kereszty András
>Magyarázza már meg valaki, hogy az összes magyar közvéleménykutató-intézet miért pártokat mér? Ellenzéki összefogás van, az ellenzék egységesen indul. Egyetlen jelöltje lesz a választókerületekben és lesz egy miniszterelnök-jelöltje is. Akkor miért kell nekem összeadogatni az ellenzék pártjainak a százalékát, és azt hasonlítgatni a Fidesz mért eredményéhez. S ha már, akkor miért nem mérik külön a Kereszténydemokratákat?
És a bizonytalanok? Azok nem hajladoznak az egységes ellenzék hatására? Hányan vannak azok, akik soha nem szavaznának a Fideszre, az MSZP-re, a DK-ra, a Jobbikra, de igenis szavnak majd az Orbán takarodj-ra?
Aztán itt van az a különös ellentmondás, hogy most augusztus végén még mindig a Fidesz vezet. Ha minimálisan is. (Persze így, hogy összeadogatjuk az ellenzék pártjait, és kihagyjuk a bizonytalanokat). Közben meg a kormány, a narancs-párt csomagol. Hetek, hónapok óta mindent elkövet, hogy megbénítsa az utána jövő kormányzatot. Pénzeket pakol ide-oda.
A magyarázat csak egy lehet: Orbánék saját közvéleménykutatása az ő viszonyukat méri az egységes ellenzékhez. Ők az összképet figyelik, nem pedig azt, hogy mennyire mozdul el a Párbeszéd a 2 százalékról.
Közeledik a hajrá. Megnyugtató lenne, ha legalább októbertől a nagy cégek elkezdenének a lényegről tájékoztatni.