Kérdőjeleket felvető állománygyűlés

Posted by

(B)
A Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatójának kinevezése és beiktatása alkalmából állománygyűlést tartottak
a Várkert Bazárban, ahova meghívták a kormányzat, a tudomány, az oktatás és a kultúra számos vezető személyiségét is.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte L. Simon Lászlót, díszoklevéllel és egy Aba Sámuel pirogránit szobrával ajándékozta meg. Ezután az új főigazgató mondta el beiktatási beszédét.

A magyarság történelmi dokumentumainak és tárgyainak gyűjtésén, megőrzésén, feldolgozásán és bemutatásán, a tradicionális múzeumi feladatokon túl az intézményünk egyre több új funkciót lesz kénytelen magába fogadni. Nemzeti hagyományaink, kultúránk, azaz önazonosságunk megőrzésében kiemelkedő szerepet csak úgy érdemes vállalnunk, ha képesek vagyunk mind a szellemi, mind a technológiai, mind a politikai kihívásokra reagálni. Ha intézményünk nem válik önmaga múzeumává” – mondta el az öt évre kinevezett új főigazgató, majd így folytatta – „…a nemzet múzeumának a közös történeteink, a nemzeti múltunk elmesélésében, sorsfordító időszakaink közérthető felfejtésében olyan módon kell szerepet vállalnia, hogy az vizuális nyelvezetét, arculatát, üzeneteit tekintve 21. századi, friss, üde, és a legifjabbak számára is izgalmas és vonzó legyen. A filmesekkel, színházi rendezőkkel, a videós platformok szerzőivel, a képzőművészekkel, zenészekkel karöltve azok számára kell átadnunk nemzeti létünk kvintesszenciáját, akik már nem könyvekből szerzik a tudásukat, akiknek a többsége nem olvassa rongyosra a magyar népmeséket, mondákat, balladákat és történelmi regényeket. Ám akikkel a nemzet közös történeteit muszáj megosztanunk, akikben ki kell alakítanunk az igényt arra, hogy számukra is lelki kényszer legyen a továbbörökítés.”

A két beszédrészletben pont a legaggasztóbb L. Simon fogalmazása: „több új funkciót lesz kénytelen magába fogadni” „számukra is lelki kényszer legyen.

Nem szeretem én az ilyen kényszeres dolgokat, mert már hetekkel ezelőtt meghirdette, hogy kormányzati igényeket akar kiszolgálni. Vagyis amire a kormányzat kényszeríti.

Vajon mi marad meg a Nemzeti Múzeumból, ha ilyen főigazgató kezére kerül?

 

Címkép: Emlékeztetőül. Amit már Horthy is túlzásnak tartana. (25 millióval támogatta Kásler Miklós Horthy étkezőkocsijának megvásárlását és felújítását) Pápai Gábor rajza