Csak nem a Fidesz választási bukására készül Csányi úr?

Posted by

Némi fáziskéséssel ugyan, de 11 órára az MTI is megtalálta Csányi Sándor MLSZ-elnök szombat hajnali közleményét, amit az állami hírügynökség úgy értelmezett, hogy azt az ország legnagyobb uzsorása (jó, ez már nem igaz, mióta kibékült Lázár Jánossal) a csütörtöki magyar-angol világbajnoki selejtezőmérkőzéssel összefüggésben adta ki azért, hogy felhívhassa a figyelmet arra, hogy a futball mindenkié. Szinte a szemünk is könnybe lábadhatna Csányi úr hatalmas felismerésétől, miszerint a futball mindenkié, nem csak a futballokos és futballmániás miniszterelnöké meg az ő futballt, a sportot általában és a sportteljesítményeket abszolút mértékben kisajátító nemzeti jobboldalé.

Egyszerűen lenyűgöző, ahogy Csányi Sándor, úgy is, mint egyszerű, politikát figyelő állampolgár 2021. augusztus 28-án reggel (értsd: Orbán után lassan tizenegy és féllel) arra ébred, hogy milyen csúnya dolog már, hogy a politikusok a magyar futballt használják fel az ő politikai harcaikban, és megosztják a közönséget. Mondjuk annyira azért nem bántja a dolog, hogy MLSZ elnök úr nevén nevezze azokat, akikre gondol, mondjuk az elszámoltatási Budai Gyulát, aki két napja azért csapkodta magát a földhöz a Fradi veresége után, hogy Karácsony, Fekete-Győr és a többi libernyák maradjon távol a magyar válogatott soron következő mérkőzéseiről.

Nem úgy emlékszem, hogy két napja vagy ma reggel kezdődött volna az a pártállami kommunikációs hadjárat, miszerint aki bírálja a kormány stadionépítési és egyéb agyatlan, sporttámogatásnak becézett korrupciós gyakorlatát, annak nincs joga a magyar sportolók sikereinek örülni, de még a magyaroknak szurkolni se nagyon, kussoljanak, tartsák meg maguknak az örömüket, ami ugye valójában nem is öröm, mert ezek nem is magyarok. Ezért ha Csányi úr nem lapította volna végig az elmúlt tíz évet valahányszor a mindent kisajátító állampárt a futballt is kisajátította, akkor most teljes joggal állíthatnánk, hogy Csányi úr közleménye tökéletes. Így viszont az a kérdés vetődött fel bennünk, látva, hogy írásba adta, a fent nevezett ellenzéki politikusokat személyesen hívja meg a magyar csapat következő hazai mérkőzésére (az érintettek egyébiránt elfogadták a meghívást, a VIP-páholyra azonban nem tartanak igényt), hogy csak nem a Fidesz választási bukására készülve helyezkedik? Csak nem? Vagy de?

Mivel az a helyes, ha élő klasszikusokat pontosan, szépen és teljeskörűen idézünk, nem ragadjuk ki a kontextusból a mondanivalójukat, hanem szöveghűen mutatjuk be, hogy éppen mi fért rá az orcájukra, íme a teljes közlemény:

A politikát figyelő állampolgárként időnként szórakoztatónak, de alapvetően azért nagyon elkeserítőnek tartom a negatív kampányra építő politikai kommunikációt. A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőjeként viszont mindent meg is fogok tenni azért, hogy a futball kimaradjon ezekből a politikai küzdelmekből. A futball ugyanis mindenkié! Legyen kormánypárti, ellenzéki, bizonytalan vagy bármilyen szavazó, gondoljon bármit is a világról, mindenkit szívesen látunk a mérkőzéseken. Azt is, aki évtizedek óta drukkol a magyar válogatottnak, és azt is, aki csak mostanában szerette meg ezt a fantasztikus játékot, vagy éppen csak most készül megszeretni.

Határozottan kérem a politikusokat, hogy a magyar futballt ne használják fel politikai harcaikban, ne próbálják megosztani a közönségünket, a magyar szurkolókat. A magyar futballnak minden támogatásra és minden támogatóra szüksége van, pártállástól függetlenül. Talán csak azokra nincs, akik ezt nem értik meg. A válogatott mérkőzéseken minden politikust szívesen látunk a nézőtéren, bármelyik párt tagjai is legyenek. Egyben jelzem, hogy a magyar csapat következő hazai mérkőzésére személyesen hívom meg Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást is. 

 

https://kolozsvaros.com/

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké. Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,860,282 forint, még hiányzik 1,139,718 forint. A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.