A Békekör bemutatja a tálibok állítólagos fővezérét, Hibatulla Ahundzádát

Posted by
Simó Endre
(MB)
Az Afganisztánban hatalomra jutott tálib mozgalom fővezére a 60 éves jogász-teológus, szunnita Hibatulla Ahundzáda – mutatta be a Magyar Békekör az Afganisztáni Iszlám Emírség 3. fővezéreként emlegetett személyt.
A mullah néhány nappal az után került a tálib mozgalom élére, hogy elődjét, Akhtar Mohamed Mansurt az amerikaiak 2016. május 21-én megölték egy pakisztáni drón támadásban. Ádáz belharc előzte meg megválasztását.
Kandaharban, a tálib mozgalom bölcsőhelyén született. Apja teológus volt. Anyanyelve az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni alcsaládjának iráni ágába tartozó pastu. Nagy tekintélyre tett szert az afgánok körében a kandahari igazságügyi rendszer irányításával. Katonaként harcolt az Afganisztánt megszálló szovjet csapatok ellen 1979-1989 között, majd az amerikai és a NATO-megszállás ellen 2001-2021 között.
Szavát szentírásként tisztelik. Eddig még senkinek sem sikerült a tálibokat olyan egységbe kovácsolni, mint neki. Művét annál is nagyobbra tartják, mivel háború közepette hajtotta végre, miközben ezer számra hullottak a tálib harcosok, s végeztek velük drón támadásokban, vagy deportálták vezetőiket Guantanamóba.
Hibatulla Ahundzáda csak az iszlám nagy ünnepein jelenik meg a nyilvánosság előtt, vagy akkor, amikor Kandaharban vezető személyiségeket fogad. „Ha az Úr is úgy akarja, hamarosan látni fogják” – mondta a tálibok szóvivője Zabiulla Mudzsahid.
Az amerikai megszállást követő első független afgán kormány összetételéről folytatott tárgyalások napjaiban az a hír járja, hogy őt bíznák meg a kormány felett álló legfelső hatalom gyakorlásával, az iráni gyakorlathoz hasonlóan. A híresztelés azért nem tűnik alaptalannak, mert a tálibok hatalmához nem férhet kétség, az afgánok többsége pedig felszabadítóját látja benne.
A tálib mozgalom mégis sokféle frakcióból tevődik össze, s különböző érdekek ütköznek benne. Hibatulla Ahundzáda összefogó szerepét különösen fontosnak tartják egy olyan történelmi pillanatban, amikor augusztus 31-ig az összes amerikai katonát kivonják Afganisztánból, és hozzáfognak az új hatalmi rendszer felépítéséhez