Mit csiripelnek a verebek a Fudan egyetem sorsáról?

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>A jelenlegi helyzet szerint az atlétikai világbajnokságot 2023. augusztus 19. és augusztus 27. között rendezik Budapesten. A World Athletics szerint „a fenntarthatóság a budapesti tervek középpontjában áll”.  Megtudjuk, hogy Magyarország a fenntartható események és a megújuló energia támogatója. A rendezvény nem igényel állandó stadiont, és miután a bajnokság befejeződik, az ideiglenes felső réteget eltávolítják, és az arénának csak egy kör alakú sík része marad, amelyet meg lehet tölteni majd nyilvánosan elérhető szabadidős tevékenységgel. Családok és iskolás gyerekek szórakoznak majd a stadionban és környékén. Ahogy Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke elmondta, ez a stadion nem csak a bajnokságra való; „Budapest lakói érezni fogják az esemény kézzelfogható örökségét.”

A MASZ tagjait, valamint az Orbán-kormány tagjait feldobta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 2018. december 4 -én Monacóban jóváhagyott döntése, a sugárzó Fürjes Balázs kormánybiztos jelenlétében Budapest főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra a döntést „Magyarország történelmi sportsikerének” nevezte.

Amikor elolvastam a győzelmi jelentést arról, hogy Magyarország mennyire ragaszkodik az ökológiai fenntarthatósághoz, rögtön gyanakodni kezdtem, mert köztudott tény, hogy az Orbán-kormány alig törődik a környezettel. Miután a World Athletics bejelentette „Fenntarthatósági stratégiáját 2020-2030”, amely magában foglalta a sport társadalmi és környezeti kockázati tényezőinek jobb kezelését, valamint a sportlehetőségek azonosítását és az érintettek széles körének bevonását, a magyar ajánlattevők ennek megfelelően módosították terveiket.

Bizalmatlanságom folytatódott. 2020 májusában a G7 -es Jandó Zoltán észrevette, hogy bár az eredeti pályázati kiírás szerint a nyertesnek 14 531 fix ülést és további 22 795 mobil helyet kell biztosítania, ezt később módosították. A jelenlegi dokumentum csak annyit tartalmaz, hogy a feladat egy 40 ezer férőhelyes sportlétesítmény építése. Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy Orbánnak és barátainak nincs szándékukban eltávolítani a felső szintet, és megnyitni a létesítményt a „budapesti lakosok” előtt. Fürjes Balázs, akit a 444 megkérdezett a mobil ülések sorsáról, arról biztosította a lapot, hogy semmi sem változott, és az eltérés a tervek enyhe módosítása miatt következett be, és 36 336 helyett 40 000 -re bővítették az ülőhelyek számát. Félni nem kell – mondta -, mert a pályázat szerint a kivitelezők lesznek felelősek a világbajnokság után a mobil lelátók leszereléséért. Sajnos Fürjes Balázs nem a legmegbízhatóbb információforrás.

A sokat emlegetett atlétikai stadion, felső szinttel vagy anélkül, 2019 óta alkuhelyzet a kormány és az ellenzék vezette Budapest között. A várost felháborította a kormány döntése, hogy nagy területet vásárol meg a IX. kerületben a kormány legutóbbi megkérdőjelezhető Kínával kapcsolatos engedményének érdekében a Fudan Egyetem campusának építésére, amelyet magyar adófizetők finanszíroznának. A terv még a Fidesz szavazói körében is népszerűtlen. A várost azonban a legjobban felzaklatta a kormány azon döntése, hogy a Budapesten kívül élő magyarok diákotthonainak és az egyetemi oktatók lakótelepének a komplexumává kijelölt telket választotta ki. Tekintettel a budapesti lakásárakra, nagy szükség van egy ilyen projektre. A budapesti kormány közölte: ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a földet Fudannak adják át, Budapest városa visszavonja engedélyét, amit a 2023 -as atlétikai bajnokság rendezésére adott. A kormány azóta is vacilál a Fudan-projekten. Ahányszor Fürjes Balázs nyilatkozik, egy kicsit mindig változik a történet. A HVG azonban néhány napja vette észre, hogy a kormány abbahagyta a Fudán-campus előkészítését. Két nappal később Karácsony Gergely főpolgármester Facebook -oldalán jelentette be, hogy meghozta döntését a Diákvárosról és az atlétikai világbajnokságról. A kormány nem tartotta be Fudanra és a diáknegyedekre vonatkozó ígéretét – mondta -, ezért azt javasolja, hogy a Fővárosi Tanács következő ülésén vonja vissza a 2023-as bajnokságra vonatkozó hozzájárulását.

A miniszterelnökség reakciója egyszerű volt: „Karácsony Gergely kijelentése komolytalan, a polgármester egyértelműen el akarja terelni a figyelmet a fővárosi forgalmi dugókról és káoszról.” A Nemzeti Sport a Magyar Atlétikai Szövetséget kérdezte, amely közölte, hogy „még mindig készülnek a világbajnokságra”. Elég szerény válasz a fenyegetésre. Nagy Iván László szerint, a HVG-ben azonban biztosnak tűnik, hogy a kormány biztos helyzetben van ebben a vitában, mert „nincs jelentősége annak, amit Karácsony és pártja tesz”. A megállapodást az Atlétikai Világszövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség és a magyar kormány kötötte meg, ezért Budapestnek ebben az esetben nincs törvényes lehetősége. Budapest városa másképp látja. Kiss Ambrus alpolgármester ma sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a budapesti világbajnokság megrendezéséről szóló megállapodás három aláírással rendelkezik: Karácsony Gergely, Budapest polgármestere; Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere; és Gulyás Gergely, a miniszterelnöki hivatal minisztere. Ezt a dokumentumot elküldték a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, az esemény szervezőjének. Hozzátette: „Ha nem lett volna szükség a város megállapodására, a kormány valószínűleg nem kérte volna.” Ez meggyőzően hangzik számomra.

Tegnap Karácsony az ATV -nek adott interjújában azt mondta, hogy „a verebek azt csiripelik, hogy a kormány feladta a Fudan-projektet”. Az ilyen pletykákról gyakran kiderül, hogy van némi alapjuk, bár néhány órával ezelőtt a kormány bejelentette egy alapítvány létrehozását, amelynek feladata a Fudan Egyetem előkészítése, hatástanulmányai és tervei. Elnöke Palkovics László lesz. Hozzátették, hogy később népszavazást tartanak a Fudan Egyetem sorsának eldöntéséről. Mindezt a távoli jövőben, legkorábban 2023-ban. Nos, mondhatnánk, hogy ez nem hangzik visszavonulásnak, de én másképp látom. Ha népszavazást is belefoglaltak a tervekbe, ez szinte beismerés, hogy a Fudan Egyetemet nem építik meg, de a kormány még nem áll készen ennek elismerésére.

2021. AUGUSZTUS 27

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Az atlétikai stadion terve