Ebből nagy botrány lesz: Az amerikai parancsnokság megadta a táliboknak az evakuálandó afgánok nevét

Posted by

A Politico írása

SELIGMAN, ALEXANDER WARD és ANDREW DESIDERIO

Az amerikai hivatalos személyek kiadták a táliboknak az evakuálandó amerikaiak, és az afgán szövetségesek nevét. A Fehér Ház állítása szerint a korlátozott információmegosztás a tálibokkal életet ment; a kritikusok viszont azzal érvelnek, hogy az afgán szövetségeseiket veszélyeztették.  Az a döntés, hogy konkrét neveket közöltek a tálibokkal, akik a történelem során brutálisan meggyilkolták azokat az afgánokat, akik együttműködtek az Egyesült Államokkal és más koalíciós erőkkel a konfliktus során, feldühítette a törvényhozókat és a katonai vezetést.

.A kabuli amerikai tisztségviselők listát adtak a táliboknak amerikai állampolgárok, zöldkártya-tulajdonosok és az afgán szövetségesek nevéről, hogy azok könnyebben belépjenek a város repülőterének fegyveresek által ellenőrzött külső kerületébe. A POLITICO-nak három hivatalos személy által részletezett lépés célja az volt, hogy felgyorsítsák több tízezer ember kitelepítését Afganisztánból, mivel a múlt héten káosz tört ki Afganisztán fővárosában, miután a tálibok átvették az ország irányítását. Ez azért is történt, mert a Biden -adminisztráció a repülőtéren kívüli térségben a tálibokra támaszkodik.

Kabul augusztus közepi eleste óta közel 100 ezer embert evakuáltak, akiknek többségének át kellett menniük a tálibok számos ellenőrző pontján. Ám az a döntés, hogy konkrét neveket közölnek a tálibokkal, amely története során brutálisan meggyilkolta azokat az afgánokat, akik a konfliktus során együttműködtek az Egyesült Államokkal és más koalíciós erőkkel, feldühítette a törvényhozókat és a katonai tisztviselőket. „Alapvetően az összes afgánt a meggyilkolandók listájára tették” – mondta az egyik katonai tisztségviselő, aki másokhoz hasonlóan névtelenül beszélt egy kényes témáról. – Ez  ijesztő és megdöbbentő, és tisztátalannak érzem magam- fogalmazott. Joe Biden elnököt a csütörtöki sajtótájékoztatón a POLITICO megkérdezte a listáról. Az elnök azt válaszolta,  nem biztos benne, hogy léteznek ilyen listák, de azt sem tagadta, hogy az Egyesült Államok néha átad a neveket a táliboknak.

“Voltak olyan esetek, amikor hadseregünk felvette a kapcsolatot a tálib katona- kollégákkal, és közölte, például, hogy egy  a busz áthalad X számú emberrel, akik a következő embercsoportból állnak. Szeretnénk, ha engednék az azon a buszon utazókatz – mondta. “Szóval, igen, voltak ilyen alkalmak. Legjobb tudomásom szerint ezekben az esetekben nagy részt megtörtént, hogy átengedték őket. “Nem állíthatom biztosan, hogy valóban létezett névsor” – tette hozzá. “Lehet, hogy volt. De nem tudok semmilyen körülményről. Ez nem jelenti azt, hogy nem létezett az, hogy itt van 12 ember neve, ők jönnek, engedjék át. Nagyon is megtörténhetett.”

Emily Horne, az Központi Parancsnokság szóvivője hozzátette: „Sajnálatos, hogy a Fehér Ház nem kért észrevételt vagy magyarázatot egy ilyen súlyos kérdésről. Ha a Politico tőlünk kérdezte volna, ugyanazt a választ adtuk volna, amelyet az elnök ma megosztott a nemzettel: hogy bizonyos esetekben olyan információkat osztottunk meg a tálibokkal, amelyek sikeresen elősegítették a Kabulból történő evakuálást. ”

Címkép: Akik megmenekültek