Zokon vették a románok Áder János párhuzamát a krími annexió és a trianoni trauma között

Posted by

A magyar államfő hétfőn kiállt Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett. Romániát most inkább a belharcok kötik le.

Romániában a legnagyobb kormánypárt, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt elnöke is sértésnek nevezte, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó hétfői csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között.A 46 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője, köztük 14 állam- és kormányfő részvételével megrendezett konferencián a magyar köztársasági elnök rámutatott:
„a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója”. Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország a „rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett.

Balról az első Florin Cîțu (eitsd kb. Kücu)

Egy nappal később Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben méltatlankodott amiatt, hogy szerinte Románia vezetői 24 óra elteltével is válasz nélkül hagyták, hogy országukat a legmagasabb szinten „alázzák meg”. A PSD elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy: „a magyar államfő Erdély – az egyöntetű román népakarat által eldöntött és a nemzetközi békeszerződések által szentesített – Romániához csatolását a Krím erőszakos, mindenki által bírált és egyetlen demokratikus állam által sem elismert annektálásával hasonlítja össze”

Az ellenzéki vezető a kijevi konferencián Romániát képviselő Florin Citu miniszterelnököt és Klaus Johannis államfőt is bírálta, hogy nem szólaltak meg az ügyben. Kedd este pedig a bukaresti jobbközép koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban volt kormányfő beszélt arról, hogy szerinte „Áder János harcias beszédének semmi köze a történelmi valósághoz, és Romániának egy ilyen sértést normális körülmények között nem kell válasz nélkül hagynia”.

Orban állásfoglalásával azt is jelezte, hogy nem feltétlenül ért egyet a hivatalos kormányzati döntésekkel, és ez azzal áll összefüggésben, hogy a PNL-n belül éles ellentét alakult ki közte és a pártelnökségre szintén pályázó Florin Citu miniszterelnök között. A jelenlegi román kormányfő, akit meglepett a PSD támadása, mert Ukrajnában egyebek mellett az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, szintén a belpolitikai harcokra utalt: „Ezekről a kérdésekről csak itt beszélünk, Bukarestben”.

%d bloggers like this: