Vadászati ​​Világkiállítás, 1971-ben és ma

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Ha égő vágya, hogy megtekintsen vadászati ​​és halászati ​​szakkiállításokat 2021 és 2022 között, akkor tudjon róla, hogy ebben a két évben 19 ilyen lesz Európában, például Nagy -Britanniában, Oroszországban és Törökországban. Az egyik a sokat emlegetett magyar orgászati, vadászati nemzetközi kiállítás, amely állítólag rövidesen megnyílik a „One With Nature” (Egy a természettel) vadászati ​​világ és természetkiállítás keretében. „Különleges vadfajok, legendás vadászok, Magyarország legnagyobb kiállítási akváriuma, vadászkutya -bemutatók, kulturális fesztivál, a FeHoVa Plus (Nemzetközi Fegyver-, Halászati ​​és Vadászati ​​Kiállítás) és az OMÉK (Magyar Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) vásárok és sétány, amely felejthetetlen gasztronómiai élményt garantál mindenkinek, aki szereti a természetet, az év legnagyobb természeti eseménye a hely! ”

Az esemény állítólag 2021. szeptember 25. és október 14. között lesz nyitva a HUNGEXPO Budapesten. A magyar médiában a FeHoVa Plus -t „világkiállításnak”  hívják, de ez a megnevezés helytelen. Ehelyett ez „nemzetközi kiállítás”, amelynek nincs ugyanolyan tekintélye. Másrészt az 1971 -es vadászati ​​kiállítás igazi világméretű esemény volt, 35 napig tartott és 53 ország képviseltette magát, Indiától és Kenyától az Egyesült Államokig.

Gyakran hallani Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és szenvedélyes vadásztól, aki a projekt ötletgazdája, hogy a kiállításra költött hatalmas pénz (állítólag tízmilliárd forint) ellenére rendkívül nyereséges lesz, mert 1971-ben több mint 2,3 millió turista kereste fel az országot. Na, ez akkor volt ….. A Széchenyi Zsigmond Vadászati ​​Múzeum, amelynek állandó emlékrészlege van az 1971 -es eseményről , azt állítja, hogy „hazánk”, elfogadva az esemény lebonyolításának kihívását, „átvette a„ híd ”szerepét a Nyugat és a Kelet birodalmai között. ” A kiállítás népszerűségének egyik oka valóban az volt, hogy Magyarországon, a vasfüggöny mögött rendezték meg.

Csakúgy, mint 1971 -ben, számos nyilvános kiállítás lesz, amelyek a vadászat és a halászat különböző ágazatait emelik ki. Az első, amely tegnap nyílt meg a nagyközönség előtt a Városligeti Mezőgazdasági Múzeum előcsarnokában, a „Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon” címet viseli. A 444 elküldte Szily Lászlót, hogy nézze meg, és nem volt lenyűgözve. Úgy tűnik, hogy a művészeti része szint alatt volt. 1971 -ben volt egy különleges képzőművészeti kiállítás a Műcsarnokban, ahol a világ minden tájáról származó 165 művész klasszikus és modern művészeti alkotásai voltak láthatók. Lehetséges, hogy a magasabb színvonalú alkotásokat külön művészeti kiállításon mutatják be, bár nem fogadnék rá, tekintettel a rendszer művészi ízlésére. De térjünk vissza az 1971 -es világhoz. A magyar kormány ekkor is kijelölt egy különleges kormánybiztost, aki felügyelte a nagy esemény előkészítését. Földes László miniszterelnö -helyettes volt, aki úgy tűnik, jobb szervező volt, mint a jelenlegi biztos, Kovács Zoltán. A kettő között volt még egy jelentős különbség. Földes tapasztalt vadász volt, aki Szuhai István álneve alatt történeteket írt a vadászokról és a vadászatról. Kovács viszonylag új a játékban, bár már a Vadászattal foglalkozó lap, a Nimród főszerkesztője.

Nehéz megmondani, hogy három vagy öt évbe telt-e az 1971 -es vadászati ​​kiállításelőkészítése. De a fáradozásnak meg volt a jutalma. Ahogy Kozma György írta a Nimródban, a szervezők azt mondták, hogy a résztvevő országok számával mérik a projekt sikerét, és elégedettek, ha legalább „huszonöt zászló lobog a nyitás napján”. Mint tudjuk, több mint kétszer annyi ország vett akkor részt. Remélték, hogy egymillió látogatójuk és szerény létszámú,  60 000-70 000 külföldi látogatójuk lesz. Ez is a tényleges számok alulbecslésének bizonyult. Az 50 évvel ezelőttihez képest Semjén Zsolt és Kovács Zoltán gyanúsan hallgatnak a résztvevő országok számáról. A járvány megérkezése előtt Kovács arról beszélt, hogy „legalább egy tucat” ország kiállít a FeHoVa Plus-on. De mostanra úgy tűnik, hogy az „Egy a természettel” elsősorban magyar ügy.

A Telex kiváló cikkében rámutat, hogy 1971 -ben a vadászközösség lelkes volt mind az ötletért, mind az eredményért, szemben a jelenlegi helyzettel, ahol a kiállítás iránti érdeklődés csekély. Valójában a Telex azt állítja, hogy a vadászklubok sok tagja jobban szeretné, ha nem lenne. „Az esemény körül semmi sem úgy alakult, ahogyan kellett volna, és attól tartunk, hogy összeomlással végződik, és még a vadászellenességet is felkavarja a társadalomban.” Ötven évvel ezelőtt az egész ország lázas készülődés állapotában volt. Nimród rendszeresen egy teljes oldalt szentelt kizárólag a kiállításhoz kapcsolódó híreknek. A turisták már más európai országokból és a tengerentúlról is vásároltak jegyeket. A „magyar ipar” készen állt arra, hogy szőrméket és állatbőröket használjon. A kutyatenyésztők programokon dolgoztak a kutyás rendezvények szerelmesei számára, például egy volt egy nemzetközi agárverseny. Lovas bemutatókat és óversenyeket szerveztek.

A kiállítás megnyitása után az újságok tele voltak a külföldi politikusok dicséreteivel a kiváló programról. A Magyar Hírlap 1971. augusztus 29-én arról számolt be, hogy a külföldi országokat magas szintű politikusok képviselik. Hogy csak néhányat említsek, Svédországot tárca nélküli miniszter, Belgiumot a miniszterelnök-helyettes és a mezőgazdasági miniszter, Nyugat -Németországot pedig a mezőgazdasági miniszter képviselte. Meglepően sok külföldi turista volt. Például három bérelt repülőgép érkezett Stuttgartból, és legalább 50 turistacsoport érkezett Ausztriából.

De eltelt 50 év, és a világ időközben sokat változott. Bizonyos szempontból még a szervezők is rájöttek, hogy a „természetvédelem” sokkal fontosabb kérdés az emberiség számára, mint viszonylag kevesek hobbija. Tehát, hogy a természetvédelemnek mondhassák, szájbarágósan, az eseményt „Egy a természettel: vadászat világa és természetkiállítás” -nak nevezték el, annak ellenére, hogy a természet úgy tűnik, csak a nevében képviselteti magát. A két fővadász pofára eshet. Lehet, hogy egyesek nem könnyeznek emiatt, de sajnos további 10 milliárd forintot költöttek egy haszontalan projektre, miközben sok Fidesz-közeli üzletember még gazdagabb lett, mint korábban.

2021. augusztus 25

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: A tervezett agancskapu