Robbantás Kabul mellett, Biden minden programját törölte

Posted by

Szele Tamás már három órával a kabuli robbantás előtt jelentette a Huppa oldalon:
Hírszerzési források alapján órákon belül pusztító terrortámadásra lehet számítani az afgán főváros repülőterén vagy a menekültek szűrésére használt kezelőközpontokban, valószínűleg az ISIS-K, az Iszlám Állam közép-ázsiai csoportja részéről.

A robbantás bekövetkezett. Legalább 13 halottja – köztük több gyermek – van az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön elkövetett robbantásnak, több tálib fegyveres őr megsebesült – közölte egy tálib tisztségviselő a Reuters brit hírügynökséggel. Az al-Dzsazíra pánarab televízió egy szintén meg nem nevezett tálib tisztségviselőre hivatkozva legalább 15 sebesültről adott hírt. Amerikai médiumok, köztük a Fox News beszámolója szerint a sebesültek között amerikai katonák, tengerészgyalogosok is lehetnek. Sky News brit hírcsatorna arról tájékoztatott, hogy a támadást öngyilkos merénylő hajtotta végre a repülőtér északi bejáratánál, ahol általában ezrek várakoznak az okmányellenőrzés miatt. A térségben többnyire brit katonák tevékenykednek. Fox News egy kongresszusi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy második robbantás is történt.

Betsy Klein (CNN) 

 Biden elnök menetrendjét módosították a csütörtöki, kabuli repülőtér melletti támadások miatt. “Hamarosan frissítés lesz az elnök menetrendjéről, amelyet megosztunk, amint elérhetővé válik” – állt a Fehér Ház közleményében csütörtök délután. Biden a “helyzet szobában” találkozott a nemzetbiztonság vezető tisztségviselőivel, köztük Antony Blinken külügyminiszterrel, Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Mark Milley vezérkari főnökök elnökével, amikor a támadás történt. Blinken, Austin és Milley a nyugati szárnyba érkezett délelőtt kilenc órakor, és a találkozónak 9 óra 15 perckor kellett kezdődnie. 

A CNN számolt be az első robbanásról a kabuli repülőtér előtt 9 óra 40 perckor. Nem volt azonnal világos, hogy mikor zárult a találkozó, de ahogy a CNN Phil Mattingly beszámolt róla, Biden és segítői egy ideig a helyzet szobában maradtak, ahogy az események fejlődtek. Biden a Fehér Ház szerint „a nap folyamán továbbra is tájékoztatást kap a változó helyzetről. A Fehér Ház hivatalos  csütörtöki napirendjén szereplő többi eseményt határozatlan időre elhalasztották vagy törölték.

Biden 11: 30 -kor találkozott volna Naftali Bennett új izraeli miniszterelnökkel. Ezt a találkozót is egy későbbi időpontra halasztják. Csütörtök dél körül a Bennetttel utazó riportercsoport visszatért a szállodájába.