Orbán kampánya

Posted by

Radnóti Sándor
>Örülhetett Orbán Viktor és halálos ellenségeket kiszemelő és fölkutató, Carl Schmittről elnevezett gyűlölet-kommandója (ld. most Farkas Zsolt kitűnő esszéjét a Magyar Narancs három egymást követő számában), amikor rátalált a migránsokra. Hiszen emlékezzünk vissza, az előttevaló hónapokban már elővette a sajnos népszerű, noha sokat koptatott demagógiát a halálbüntetés lehetséges visszaállításáról, amiről aztán az igazi konc megtalálása után mai napig egy szó sem esett.

Ez a kommandó nemcsak a spin doktorok válogatott csapatát jelenti, hanem utasítások formájában a kormányoldal minden zsurnalisztáját, az egész kormányt – élén a miniszterelnökség miniszterével, a propagandaminiszterrel és az igazságügyminiszterrel -, az Országgyűlés minden kormánypárti tagját, lényegében az egész erre alapuló kormányzást és “pártot”. Mint közismert, a spin doktorok gondosan mérik az üzenetekre való fogadókészséget (megmérték például, hogy Soros György eléggé ismert-e ahhoz, hogy érdemes legyen démonizálni).

Az üzenetek dialektikája az, hogy az idegengyűlölet, a nemzeti önzés, a szolidaritás hiánya elég erős ahhoz, hogy kampányt lehessen építeni rá, de a kampány föl is erősíti azt; megengedi, sőt biztatja az embereket, hogy gondolják a legrosszabbat, kövessék és ne szégyelljék legalantasabb ösztöneiket, és elfojtja a kísértést a jóra.