Aki legyőzte az automatát

Posted by
Gellért András
>Az ATV előválasztási műsorában hangzott el:„Abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy reformjára van szükség, mégsem vágott bele senki az elmúlt tíz évben, de mondhatom, az elmúlt húsz évben sem.” A műsorvezető rosszul emlékezett.
AZ AUTOMATA LEGYŐZŐJE
Pista bácsi rossz bőrben van. A rokonokkal tegnap közölték, örüljenek, ha a jövő héten még közöttük lesz. Ez persze nem látszik a betegen, a kórházi ágyán anekdotázik, és amikor a köhögős, fuldoklós roham engedélyez számára egy lélegzetvételnyi szünetet, büszkén idézi fel a bátor és dicsőséges pillanatokat, a hazafias cselekedet bátor csatáját. A legnagyobbat.
Pista bácsi fotókat húz elő rozsdás éjjelszekrénye fiókjából. Ezek
a képek, mit is beszélek, egyenesen Fortepanba kívánkozó kordokumentumok tizenvalahány évvel ezelőtt egy győri kórházban készültek, mikor Pista még erős volt, és egyedül lebirkózta a kórházi vizitdíj-automatát. A képeken jól látszik, mit művelt a géppel, először nekifutott, utána többször megrugdosta, majd megbillentette, végül lerántotta a földre. Ott is ütötte, puszta kézzel verte szét, majd csavarhúzóval felfeszítette a trezort és kiszedte belőle a fémszázasokat.
Az automata megsemmisítésével Pista bá híres lett, az elnyomás
elleni harc ikonikus alakjává nemesedett. Nem sokkal később róla
nevezték el a közeli egészségügyi szakiskolát, és az új fém kétszázast az ő arcképével ontották a présgépek.
És Pista bácsi, ez a jóravaló, mélyen gondolkodó nagyapó ismét
példát mutat ennek az összetartó és bölcs népnek. Bebizonyítja, lehet így is.
Az utolsó napjait élő 56 éves férfi elsőként végezte el a kórházi
betegek számára immár kötelezően előírt tanfolyamatot. Mint is-
meretes, a jövő hónaptól az önápolási alapképzés abszolválása nélkül senkit sem vehetnek fel az osztályokra, ezért mielőtt elfoglalta volna ágyát az elfekvőben, megtanulta, miként kell saját magának behelyezni a branült, ismeri az infúziós adagolás módját, tud ágytálazni, sőt az oxigénpalackot is képes beállítani magának. Mindezt meg is mutatja a média jelenlévő munkatársainak, akik minden mozdulatát dokumentálják. Ki tudja, meddig lesz még tudatánál Pista bácsi.
A rúdtáncosnő fegyvere (részlet). A kötet megvásárolható a Fedél Nélkül utcai árusainál, vagy a Fedél Nélkül Utcalap Kürt utcai 4. alatti központjában.
Címkép: Shofon Net: kórház modern időkben