Eurotrans alapítvány: Milliárdokkal olajozott érdekházasság: így hódította meg az RMDSZ-t a Fidesz

Posted by

Kezdetben kivéreztette, de miután belátta hogy nem tudja megkerülni, lojalitási versenybe hajszolta az RMDSZ-t a Fidesz. Hidegháborúból egy olyan viszony alakult ki, amely révén a magyar kormány páratlan befolyást épített ki Erdélyben. Eközben az RMDSZ ellenzékeként fellépő Tőkés-csapat a Fidesz stratégiai partneréből „nemzetárulóvá” vált.

Az atlatszo.ro nagy cikket szentelt az RMDSZ és a Fidesz kapcsolatainak. Ebből sokat megtudhatunk az Eurotrans alapítványtól, amely most erdélyi magyarokat toboroz a magyarországi választásokra. A cikk hosszú és nagyon érdekes. Itt található: https://atlatszo.ro/tamogatasok/milliardokkal-olajozott-erdekhazassag-igy-hoditotta-meg-az-rmdsz-t-a-fidesz/

Nem tudunk szó nélkül eltekinteni Kövér Lászlónak a politikai értelemben felelőtlen erdélyi portyájától” – jelentette ki 2012 júliusában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miután a Fidesz politikusa az önkormányzati választások idején a Magyar Polgári Pártnak kampányolt.

Nyolc évvel később, 2020 novemberében, a parlamenti választási kampányban az RMDSZ által közzétett Facebook-videókat végignézve nem könnyű eldönteni, hogy a Fidesz vagy az RMDSZ politikusai kampányolnak.

Ahogy közeledett a választások napja, egyre gyakrabban jöttek szembe Facebookon a magyar kormány tagjai, a magyar kormány segítségével létrejött beruházások, a Bukarestben megoldandó kérdésekpedig fokozatosan háttérbe szorultak.

Hogyan melegedett fel az RMDSZ és Fidesz közötti, kezdetben hidegháborús hangulat annyira, hogy ma már senki nem kapja fel a fejét, ha a választások napján Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonos üzenetben buzdítja az erdélyi magyarokat arra, hogy szavazzanak az RMDSZ-re?

Hogyan lett mára teljesen természetes, hogy az RMDSZ egyik alapítványa segíti az erdélyi magyarok regisztrációját a magyarországi országgyűlési választásokra, a vezető RMDSZ-politikusok pedig nyilvánosan is a Fidesz mellett teszik le a garast a kampányban?

Mit jelent az, hogy az RMDSZ holdudvarába tartozó alapítványokhoz az utóbbi években nagyságrendileg ugyanannyi magyarországi közpénz érkezett, mint amennyi a magyar kisebbségnek járó bukaresti támogatás?

Ez a cikk a magyarországi kormánypártok és az RMDSZ közötti kapcsolatok alakulását tekinti át 2010-től, a második Orbán-kormány beiktatásától 2020 decemberéig, amikor az RMDSZ részvételével megalakult a Câțu-kormány.

Címkép: Orbán Viktor és a magyar kormány tagjai az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén Kolozsváron 2017 szeptember 30.-án. Az asztalnál Orbán Viktor és Kelemen Hunor ülnek egymással szemben, RMDSZ részről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök és Cseke Attila szenátor vannak jelen. Orbán Viktort Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kísérik. Az asztalfőn Nagy János, Orbán Viktor személyi titkára ül – vele szemben (a fotósnak háttal) Nagy Zoltán kabinetigazgató látható. Fotó: RMDSZ Facebook-oldala