A pénz beszél?

Posted by

Kereszty András
>Puskásnak tulajdonították a mondatot, miszerint kis pénz kis foci, nagypénz nagyfoci. De ezt már mindenki cáfolta. A mondat valóságtartalma azonban megmaradt, s ha nézzük a sok tízmillió eurós összegeket, amelyek akkor kerülnek kifizetésre, ha egy-egy játékos klubot cserél, akkor kétségtelen is az igazsága. Szóval a Ferencváros nem tudott megbirkózni a svájci Young Boys-szal, kétszer is 2:3-ra végzett velük. Nem nagy különbség, de arra elég, hogy a zöld-fehérek lemaradjanak a Bajnokok Lígája nevű elit-tornáról és az Európa Líga nevű ugyancsak elegáns második számú vetélkedésen vegyenek részt. Európa legjobb 32 csapata helyett a második legjobb 32-ben.
De most a pénzről van szó. Ha csak a számokat nézzük (tranfermarkt), akkor a meccseket le sem kellett volna játszani. A Ferencváros teljes keretének értéke 39.40 millió euró. A svájci bajnoké 62.08 millió euró.

Persze ez nem azonos a pályáralépő együttesek értékével. Itt vannak a kezdő csapatok:
Ferencváros: Dibusz (2.5 millió) – Wingo (0.5) , Blazic (2.0), Kovacevic (0.8), Civic (1.5)- Laidouni (2.0), Somália (1.0) – Uzuni (3.0), R. Mmaee(0.8), Zachariassen (1.1) – Boli (1.1) = 17.3 Millió euró

Young Boys: Von Ballmoos (3.0) – Maceiras (0.8), Camara (3.0), Zesiger (2.0), Garcia (1.7) – Fassnacht (3.0), Sierro(1.5), C. Martins (2.0), Moumi Ngamaleu(4.5) – Elia (4.0), Siebatcheu (5.0) = 30.5 Millió euró

És még bejött hozzájuk az utolsó gól szerzője Mambimbi (5.0)
Szóval, amikor a Ngamaleu-Elia-Siebatcheu hármas rohamozott, akkor 13 és félmillió euró támadta meg a Ferencvártos 4.8 milliós védelmét. No jó, 7.8 millió, mert Laidouni és Somalia is besegített.

Mit jelent ez? Csupán annyit, hogy sok győztes meccs kell, és akkor növekszik egy csapat és a játékosok értéke. Meg kellenek a fürkészők és a portyázók. A Young Boys fürge lábú, ma már több milliót érő feketéit a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Kamerunból importálták a derék svájciak, aki a válogatottjukat is ex-albánokból, bosnyákokból honosították össze. Miért mentek ezek a játékosok oda, ahelyett, hogy idejöttek volna? Tessék elolvasni a címet.