Szent István-napi ünnepség náci csavarral

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Magyarország végre segít a kabuli evakuálásban
>Balogh S. Éva
>Tegnap kitértem az Orbán-rezsim augusztus 20-i megaünnepére, amelyet a Telex “nemzeti giccsünnepnek” titulált, én pedig groteszknek neveztem. Ma reggel aztán kaptam egy e-mailt egy barátomtól, aki felhívta a figyelmemet a nemzet idei “születésnapi bulija” és a náci Németország hasonló eseményei közötti hasonlóságokra az 1930-as évek második felében. Tehát a giccsből először groteszk lett, majd ijesztő és felháborító.

Hasonlítsa össze a fenti, a náci Németországban készült fotót az alábbi, a magyarországi felvonuláson készült képpel. Sokak véleménye szerint a hasonlóságok nem lehetnek puszta véletlenek. Úgy tűnik, az ihlet a turul bemutatására Münchenből és Berlinből jött.

Most, hogy ezeket a rémképeket magunk mögött hagytuk, térjünk át egy másik témára, a magyar rezsim dilemmájára, hogy miként pozícionálja magát az afgán rezsim összeomlásával kapcsolatban. Magyar Levente eddigi több sajtótájékoztatója alapján úgy látom, hogy augusztus 16. és mostani napok között jelentős elmozdulás történt. Az első sajtótájékoztatóján Magyar eléggé elutasított minden aktív részvételt a mentőakcióban, és úgy viselkedett, mintha Magyarországnak nem lett volna semmilyen szerepe a NATO tálibok sakkban tartására irányuló erőfeszítéseiben.

Egy nappal később azonban kiderült, hogy 26 magyar állampolgár rekedt Kabulban, olyan civilek, akiket a kabuli holland nagykövetség alkalmazott biztonsági őrként. Bár Magyar bosszankodott, a magyar kormány nem hagyhatta cserben a magyar állampolgárokat, és nem tekinthette őket vétkesnek, ha bármi bajuk esett. Azóta megtudtuk, hogy nem ők voltak az egyetlen magyar állampolgárok, akiket meg kellett menteni. Egyszóval az Orbán-kormány nem tudott teljesen távol maradni a közös nyugati erőfeszítéstől.

Emellett más közép-európai országok is indítottak mentőakciókat, valószínűleg a rezsim legnagyobb szégyenére. A magyar lapok augusztus 17-én arról számoltak be, hogy Csehország és Szlovákia is “katonai munkacsoportokat” küldött Afganisztánba, hogy evakuálják a cseh és szlovák állampolgárokat, valamint az őket segítő afgánokat. Nem sokkal később az MTI arról számolt be, hogy a lengyelek 100 fős katonai kontingenst küldtek, amelynek célja, hogy “a szövetségesekkel együttműködve” biztosítsa a saját, valamint más országok állampolgárainak evakuálását.

Hozzátenném, hogy az Orbán -kormány a lehető legnagyobb mértékben titokban akarta tartani a magyar afganisztáni jelenlétet. Például a miniszterelnökök általában látogatást tesznek a külföldön szolgáló csapatoknál. Orbán Viktor tíz év alatt nem talált erre időt. Akár félt, akár nem érdekelte, hagyom, hogy ő döntse el.  Ma Magyar Levente újabb sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy éjfél körül, „Meg érkezik Afganisztánból Budapestre az első magyar gép, amely részt vesz a mentési műveletben”. A fedélzetén 78 ember lesz, akik többsége afgán, bár van néhány magyar és amerikai állampolgár is. Hangsúlyozta, hogy amerikaiak tucatjait menekítik ki „a Magyar Honvédség által rendelkezésre bocsátott jelentős légi kapacitással”. Nem nagylelkűek?

2021. augusztus 22

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyar nyelven is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon

Címkép: Magyar katonai szállítógép érkezik Afganisztánból