Identitásféle

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Jánosi Kati feltett néhány képet a Horthy korszak díszmagyarba öltözött hölgyeiről és főleg urairòl, ami már akkor is, a korabeli Euròpában (különösen tőlünk nyugatra) megmosolyogtatò, feudalisztikus anakronizmusnak számított.
Amikor ez a világ a háborù vérfürdőjébe fulladt, jött az oroszok által ránk erőltetett “szocializmus”, amelyben ha ki is alakult valami alternatíva féle, azt a legtöbben nem tekintették a sajátjuknak, elég magyarnak.
Erre az alapra, erre a mùltra kellett volna valamiféle nyugati típusù demokráciát építeni, olyant, amely sajnos mára már nyugaton is tùl van talán a zeniten, így veszített a vonzerejéből.
Nem csoda, hogy Orbán visszanyùlt a horthysta modellhez, amellyel ez a nép, ma már nyilvánvalòan, még talán a legjobban tud azonosulni, főleg ha vele ùjra épül egy hazug, de csilivili nemzeti mítosz.
Most sokan egyfajta ellenmítoszt kérnek számon az ellenzéken, de maguk is adòsak maradnak a válasszal arròl, hogy az milyen is legyen.
Így aztán nem is maradhat más hátra, mint a lehető legtöbbnek nyilvánvalòvá tenni, hogy a mùltba vezető orbáni ùt járhatatlan, ugyanoda vezet, ahová a mùlt kudarcai.