Sárgállik a Balaton vize

Posted by
Gellért András
>A felkapott pesti romkocsmában, miközben mások az esti felhozatalt osztályozták, titkon egyéjszakás kalandhoz kerestek alkalmi társat, a sokadik kört rendelték Jagermeisterből és szekszárdi száraz fehérből, ő azon gondolkodott, ezen a héten vajon hányan és miért vizeltek bele a Balatonba, miként lehet érzékelni a friss ürítéseket, a víz alatt nyitott szemmel úszva lehet-e látni a sárgás foltokat, betegek leszünk-e ha nyelünk a hugyos vízből, és mit tegyünk akkor, ha valaki közvetlen mellettünk gyanús mozdulatot tesz a vízben, vagyis nem mozdul, csak áll, vagy lebeg egy helyben, és valami furcsa vigyorral bámul a túlpart felé, kezével pedig az úszónadrágjában matat. Az asztaltársaságát nem akarta a témával fárasztani, meg kínos is lett volna arról kérdezni a szórakozni vágyó, javarészt ötvenes éveikben járó férfikat, ők mit tesznek ha feszít a hólyagjuk, kimennek-e illemhelyet keresni, vagy ott helyben elintézik, továbbá mi a véleményük arról, hogy a magyarok nagy többsége lazán belepisál a Balatonba, évente nagyjából 1.2 tonna foszfort ürítve ezzel.
Valóban, egy ilyen cool helyen nem ez a legideálisabb téma, ezért hagyta, hogy a többiek beszéljenek amiről csak akarnak. Igen, a sikeres vállalkozók, cégvezetők, tőkehozamaikból élő, megállapodott urak.
Egyikük már válna, de a felesége megfenyegette, anyagilag lenullázza, tönkreteszi, ha be meri adni a válókeresetet. A másik elvan, de unja a családot, a gyereke az idegeire megy, ha pedig már nagyon elege van mindenből, elmegy egy masszőzhöz, az lenyugtatja egy időre. A harmadik retteg az öregedéstől, ezért huszonéves csajokkal, és rájuk költött milliókkal próbálja feledtetni a múló időt. A negyediknek sincsenek anyagi gondjai, de kiégettnek érzi magát, valójában mindent megunt. Ezt többször is megismétli, mintha ettől bármi is változna: nem érdekli semmi.
Ez a mondat, ha nem is tudományosan, nem szociológiai, nem viselkedéstani értelemben, de mégis , egyfajta leegyszerűsítő magyarázattal szolgálhat arra, vajon miért brunyálnak bele gátlástalanul oly sokan az imádott magyar tengerbe. Mert a többséget már tényleg nem érdekli semmi. Így szocializálódtak, nem az övék a tó, annak a partja, lassan szinte semmi sem az övék/miénk az országban, semminek semmi következménye, ezért nyugodtan bele lehet vizelni. Mást is, de azt már magának sem mondta ki. Péntek volt, a szórakozás és feledés estéje.