Nincs gond azzal, ha a turul jön össze Emesével

Posted by

Somogyi Zoltán

>A tegnapi tűzijátéknak voltak szép pillanatai, de összeségében csalódás volt. Ma már a drónokkal sokkal többet meg lehet valósítani, ezt legutóbb az olimpiai nyitóünnepség bizonyította. Ehhez képest a klasszikus megoldásba fektettek kicsit nagyobb hangsúlyt, a patronba és a füstbe. Semmi komolyabb, újító szándék, sem a lovashuszár, sem a kereszt nem volt szépen kidolgozott. Pálcikadrónozás volt ez, abból se sok.
Ahogy a magyar kereszténység megalapítója, a nap ünnepeltje, István politikájának meggyalázása volt a pogány turul legenda központba helyezése délelőtt. Pláne egy olyan országban, ahol a hivatalos politika gúnyt űz férfi és férfi, vagy nő és nő szerelméből. Ehhez képest semmi gondja nincs, sőt támogatja azt a mondát, ahol madár jött össze nővel, a turul Emesével.
Ez, úgy tűnik, természetes és a gyerekeknek mutogatható. Látszik, hogy az új törvények miatt volt némi zavar a rendszerben, mert előtte való napon még azért becsomagolták, mintha könyvesboltban lenne könyvként, ráadásul rózsaszínbe. A végén pedig testfestett, izmos, félmeztelen férfiak, rabszolgapózban húzták végig a városon. Ciki volt, na, mondjuk ki.