Már a kínai pároknak is lehet három gyereke

Posted by

Eurobews
>Kína mostantól lehetővé teszi a párok számára, hogy legálisan vállaljanak harmadik gyermeket, mivel igyekszik feltartóztatni a demográfiai válságot, amely veszélyeztetheti a növekvő jóléthez és globális befolyáshoz fűzött reményeit.

A törvényhozás pénteken módosította a népesedési és családtervezési törvényt a kormányzó Kommunista Párt évtizedek óta tartó azon törekvésének részeként, hogy a politikai irányelveknek megfelelően diktálja a családok méretét. A módosításra mindössze hat évvel a legutóbbi módosítás után került sor.

Az 1980-as évektől kezdve Kína szigorúan egy gyermeket engedélyezett a párok többségének, és ezt a politikát pénzbírsággal vagy a munkahely elvesztésével fenyegetve hajtották végre, ami visszaélésekhez vezetett, beleértve a kényszerített abortuszokat is. A fiúkat előnyben részesítő szülők a kislányok megölették, ami a nemek arányában hatalmas egyensúlyhiányt eredményezett.

A szabályokat először 2015-ben enyhítették, és két gyermeket engedélyeztek, mivel a tisztviselők felismerték a születésszám csökkenésének fenyegető következményeit. Az elsöprő félelem az, hogy Kína megöregszik, mielőtt gazdaggá válna.

Kína sokáig sikerként emlegette az egygyermekes politikáját, amely megakadályozta a 400 millió további születést a világ legnépesebb országában, ezáltal erőforrásokat takarított meg és segítette a gazdasági növekedést.

Kína születési rátája azonban – a dél-koreai, thaiföldi és más ázsiai gazdaságok tendenciáival párhuzamosan – már az egygyermekes szabály bevezetése előtt is csökkent. A Világbank szerint az egy anyára jutó gyermekek átlagos száma az 1960-as évek hat gyermekéről 1980-ra három alá esett.

Eközben a munkaképes korúak száma Kínában az elmúlt évtizedben csökkent, a népesség pedig alig nőtt, ami tovább növeli az elöregedő társadalom feszültségeit. Az évtizedenként egyszer elvégzett kormányzati népszámlálás szerint a lakosság száma tavaly 1,411 milliárd főre emelkedett, ami 72 millióval több, mint 2010-ben.