Elkábított magyarok milliói

Posted by
Raskó György
>Az elmúlt napokban két esemény is történt, ami nagyon elgondolkodtató számomra. Az egyik a talibánok győzelme az agyontámogatott afgán kormánycsapatok felett, a másik a magyar államalapítás emléknapját giccsparádévá züllesztő “ünnepi” események.
A tálibok a középkorban élnek, nevetséges és európai szemmel nézve kegyetlen társadalmi kapcsolati rendszert tartanak jónak. A demokráciának vége” – jelentette ki az egyik vezetőjük s ne legyenek kétségeink, annak valóban vége is lesz. Lesz helyette a nők mindennapos megalázása, saria törvények, gazdasági és kulturális bezárkózás, s amitől félek: iszlám állam, amely terrorista célokra exportra fog képezni sok ezer gyereket. “A forradalmat nem lehet exportálni” – gondolhatta Fidel Castro, amikor barátja Che Guevara elesett Kolumbiában az őserdőben. A demokráciát sem lehet exportálni – gondolom én, levonva a tanulságot a rendszerváltozás utáni 30 év történéseiből.
A  Nyugat jó szándékkal ezt akarta, amikor segítette az ex-szocialista országokat a piacgazdaság és a demokratikus berendezkedés kiépítésében. Ma egyre nyilvánvalóbb, hogy teljes a kudarc. Nem kell a demokrácia se a lengyeleknek, se a magyaroknak, se a bolgároknak, de igazán a cseheknek sem. A balti államoknak inkább, de érthető, hogy miért. A szovjet uralom ott 50 éven át szörnyű realitás volt s a nagy medve árnyékában élni nyomasztó érzés még ma is.
Tegnap a budapesti ünnepi események végleg egyértelművé tették, hogy a magyar társadalom kettészakadt gondolkodásban, demokrácia-felfogásban, és szinte mindenben. Tegnap a felvonulások, maga a tűzijáték is egy olyan világot közvetítettek, ami bizonyosan nem a való világ, hanem egy zagyva vágyálom. Nem a giccses, infantilis volta zavar, hanem az a tény, hogy a szervezők, a tervezők úgy érezték, hogy erre van szüksége sok magyarnak.
Igazuk volt.
Bizony százezreknek tetszett ez a produkció,ez a letűnt időket idéző szürreális álomkép, lelkesen tapsoltak a helyszínen s a tévék előtt. Ami naponta letaglóz: ilyenekkel el lehet kábítani magyarok millióit. Igazi jól bevált “kenyér és cirkusz világ” a népnek, amely fogyasztja is lelkesen. Demokraták ne legyetek annyira optimisták, nem nekünk áll a zászló, se itt Európában, se máshol a világban.