Változik Magyarországon a hozzáállás az LMBTQ közösséghez

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Eva
>Gondolom, senkit nem lep meg, hogy idén rekordot döntött a magyarok LMBTQ közösséghez való viszonyulásáról szóló közvélemény-kutatások száma. A korábbi évekből mindössze két uniós szintű felmérést találtam, az egyiket az Eurostat, a másikat az Eurobarometer készítette. Mindkettő 2019-ből származik, és mindkettő a magyarországi LMBTQ kisebbséggel szembeni társadalmi intolerancia magas szintjét mutatta. Sőt, a 444 cikke az Eurostat eredményeiről azt a címet kapta, hogy “Egyre több magyar homofób”. A HVG beszámolója az Eurobarometer felméréséről pedig azt a címet viselte, hogy “A magyarok elfogadnának egy női miniszterelnököt, de egy romát vagy egy meleg miniszterelnököt nem”.

Az Eurostat szerint 2014 és 2019 között 13 százalékkal nőtt a homofóbia Magyarországon. Mivel más forrásokból tudjuk, hogy a Fidesz szavazói intoleránsabbak, mint a lakosság egésze, ha bármilyen, a többségétől eltérő szexuális orientációról van szó, azt hiszem, nyugodtan feltételezhetjük, hogy a Fidesz ideológiájának növekvő befolyása részben, ha nem is teljes mértékben felelős ezért a retrográd tendenciáért.

A felmérés megerősítette ezt a gyanút, mert kiderült, hogy a homofób attitűdök akkor erősödtek, amikor az Orbán-kormány aktívan ellenezte az azonos neműek házasságát, és amikor a házasságot mint egy férfi és egy nő közötti szövetséget rögzítette. Még az év nyarán történt, hogy Boldog István, a Fidesz szerényen iskolázott képviselője a Coca-Cola termékek bojkottjára szólított fel, miután a cég egyik reklámjában meleg férfiak voltak láthatóak. Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig a melegek örökbefogadását a “morális értelemben vett pedofíliához” hasonlította. Így nem meglepő, hogy 2019-ben a magyarok mindössze 48%-a gondolta úgy, hogy a melegeknek, leszbikusoknak és biszexuálisoknak ugyanazokkal a jogokkal kellene rendelkezniük, mint a heteroszexuálisoknak. Csak hogy kiemeljük ennek a számnak a jelentőségét: az uniós átlag 77% volt. Magyarország mögött csak Horvátország, Bulgária, Románia és Szlovákia maradt.

Az Eurobarometer lehangoló képet festett a magyar helyzetről is. Míg 2015 és 2019 között az Európai Unióban csökkent a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció, addig Magyarországon – Orbán Viktor “felvilágosult kormányzásának” köszönhetően – jelentős mértékben nőtt. Tekintettel a szexuális információk iskolai elérhetőségével kapcsolatos jelenlegi vitákra, jelentős, hogy “a megkérdezettek több mint fele (51%) egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a diákokat a melegekről, a leszbikusokról vagy a biszexuálisokról tanítsák”.

2019-hez képest idén megdöbbentőek a közvélemény-kutatások számai az LMBTQ-kérdés minden aspektusáról. Összességében sokkal biztatóbbak, mint a két évvel ezelőtt készültek. A tolerancia szintjének ez az örvendetes változása némileg meglepő, tekintve a melegek, leszbikusok és transzneműek elleni felerősödött kampányt. Gyanítom, hogy az Orbán-kormány döntése, hogy az LMBTQ-kérdést választotta a választási kampány kiemelt témájává, a homoszexualitással kapcsolatos magyarországi attitűdökről készült korábbi felméréseken, és különösen az Eurobarometer megállapításán alapult, amely a gyermekek szexuális sokszínűségről való tanításáról szólt. További lökést adhatott a lengyel példa, ahol az LMBTQ-jogok támadása az elnökválasztás során nyilvánvalóan segített Andrzej Duda hivatalának megtartásában.

Ami az idei közvélemény-kutatásokat illeti az a jó hír, hogy Orbán Viktor szexuális kisebbségek elleni aljas kampánya úgy tűnik, hogy visszafelé sült el. Az Opinio számos felmérése közül az első azt mutatta, hogy a 16 és 59 év közötti lakosság többsége nem ért egyet a kormány állításával, miszerint “a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és egyes törvények gyermekvédelmi célú módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény” valóban a pedofil bűncselekmények visszaszorítását szolgálná, és azzal sem, hogy “a módosítások nem a pedofília ürügyén korlátoznák súlyosan a melegek jogait”. Természetesen nagy különbségek voltak a fiatalabb és idősebb emberek, az alacsony iskolai végzettségű és a főiskolát végzett egyének között. De az összkép azt mutatta, hogy az emberek 54%-a nem támogatja a törvényjavaslatot. Még árulkodóbbak voltak a válaszok arra a kérdésre, hogy  “Ön szerint korlátozza-e a törvény a Magyarországon élő LMBTQI közösség tagjainak lehetőségeit?”. A válaszadók mindössze 14%-a válaszolt nemmel, míg 86%-uk szerint a törvény korlátozó (54%) vagy részben korlátozó (32%).

Egy héttel később a Závecz Research az RTL Klub megbízásából publikálta közvélemény-kutatását, amely nagyon hasonló eredményeket hozott. Az 56%-os végeredmény szinte teljesen megegyezik az Opinioéval, ahogyan a kor, iskolai végzettség és nemek szerinti bontás egyes adatai is. A Závecz politikai nézetek alapján is vizsgálta az adatokat, amiből kiderült, hogy a Fidesz szavazóinak 54%-a áll a homofób oldalon.

A Publicus Intézet július végén tett közzé egy felmérést, amely szerint a Fidesz-párti válaszadóknak csak 13-15 százaléka tartja természetesnek az azonos neműek kapcsolatát, szemben az ellenzéki szavazók 68-70 százalékával. E felmérés szerint a megkérdezettek 51%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy “Ön szerint be kellene-e tiltani a Pride-ot a pedofíliaellenes törvény értelmében?”. Ez a válasz tulajdonképpen logikus volt, hiszen a törvény tiltja a “homoszexualitás propagálását”.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság, az ország legnagyobb és legrégebbi LMBTQI szervezete megbízta az egyik legmegbízhatóbb közvélemény-kutató céget, a Mediánt, hogy mérje fel a melegek és leszbikusok elfogadottságát Magyarországon. A vadonatúj felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 46%-a személyesen ismer valakit az LMBTQI kisebbségből, és 73%-uk elutasítja a kormány hamis állítását, miszerint a melegek és leszbikusok megrontják a gyerekeket. Közel 60%-uk támogatná az azonos neműek házasságát, és 69%-uk szerint az azonos nemű párok jó szülők lehetnek. Két évvel ezelőtt, 2019-ben még csak az emberek 33%-a támogatta az azonos neműek házasságát. Ami az iskolai oktatást illeti, a válaszadók 66%-a szerint helyes, ha a fiatalok az iskolai tananyag részeként hallanak a szexuális kisebbségekről, míg 82%-uk szerint a fiatalok életkorától és nagykorúságától kellene függjön, hogy mikor és hogyan hallanak a témáról. Nyolcvanhárom százalék nem hiszi, hogy ha valaki az iskolában hall a témáról, az meleggé teszi.

Egy lábjegyzet mindezen számokhoz, és talán még érdekesebb. Magyarország egy furcsa ország, ahol váratlan dolgok történhetnek váratlan időpontokban. A homofób kampány arra késztette az Elle-t, hogy három különböző borítóval jelentesse meg legújabb számát. Az egyik Jordán Adél színésznőt és párját, Székely Kriszta színházigazgatót ábrázolja, a másik Nagy Zsolt színészt és feleségét, Oltai Kata művészettörténészt, a harmadik pedig Pál Márton és Hanol Ádám apákat és meleg aktivistákat. Elképzelhető a megdöbbenés, de ahogy a magazin főszerkesztője mondta, “nem a címlapok botrányosak, hanem az aktuális helyzet”. Mind a hat ember hajlandó volt szerepelni, egyikük hozzátette, hogy “nem tudnék tükörbe nézni, ha most nem ezt csinálnánk”. Ami a magazint illeti, “a mi álláspontunk az, hogy 2021-ben, Európa közepén ezek a képek nem lehetnek illegálisak”. El lehet képzelni a reakciót a másik oldalon, az olyan kiadványokban, mint a Pesti Srácok.

2021. augusztus 19.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

 

Címkép: Az Elle 3 címlapja