Rövid jelentés Afganisztánból

Posted by

New York Times
>Az elmúlt hetekben afgán katonák ezrei menekültek olyan országokba, mint Irán és Üzbegisztán, mivel a tálibok gyorsan átvették a hatalmat. További tízezrek menekülnek, bujkálnak és a tálibok vadásznak rájuk. “Nincs kiút” – mondta egy kommandós, aki a kelet-afganisztáni hegyekben bujkált. “Imádkozom, hogy megmeneküljek.”

A katonák mind részei voltakannak a nemzetbiztonsági erőknek, amelyek felfegyverzésére és kiképzésére az USA és szövetségesei több tízmilliárd dollárt költöttek, hogy a tálibokkal szembeszálljanak. A két évtizedes erőfeszítés néhány nap alatt tovatűnt.

A tálib harcosok fokozzák a keresést azok után, akikről úgy vélik, hogy az amerikai és NATO-erőkkel dolgoztak, többek között a kabuli repülőtéren tanyázó afgánok tömegében, és azzal fenyegetőznek, hogy megölik vagy letartóztatják családtagjaikat, ha nem találják meg a keresett személyeket – olvasható egy bizalmas dokumentumban, amelyet az ENSZ számára készítettek.

Közben Kabulban a tálibok hatalomátvételét ellenző tüntetők százai már második napja vonulnak az utcára. A város egyik tüntetésén mintegy 200 ember gyűlt össze, mielőtt a tálibok erőszakkal feloszlatták azt. A délkeleti Khost városában a tüntetések után kijárási tilalmat rendeltek el.

 

Címkép: Eldobott katonaruha Kabul repterén. (New York Times fotó)