Baz Ratner képe: Oltásra várók Kenyában

Posted by

>Néhány gazdag ország tervét, hogy engedélyezzék a Covid emlékeztető oltásokat, még akkor is, ha a világ nagy részén még nem kapták meg az első oltást, a WHO egyes tagjai kritikával fogadták. “Mivel néhány gazdagabb ország felhalmozza az oltóanyagokat, megcsúfolja az oltási egyenlőséget” – mondta Dr. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója.

A szervezet szeptember végéig moratóriumot rendelt el az emlékeztető oltások beadására, hogy felszabaduljanak az alacsony jövedelmű országok készletei. Sok ország azonban figyelmen kívül hagyja ezt a felhívást: Az Egyesült Államok szeptember 20-án kívánja megkezdeni az emlékeztető oltásokat; Franciaország és Németország hasonló terveket követel; Izraelben pedig már több mint egymillió ember kapott harmadik oltást.

Az afrikai országok továbbra is messze elmaradnak más kontinensek országaitól az oltások terén: Afrika 1,3 milliárd lakosának mindössze 2 százaléka van teljesen beoltva a vírus ellen. Bár az elmúlt hetekben felgyorsultak az oltóanyag-szállítások, az afrikai országok még mindig közel sem kapnak annyit, amennyi az igényeiknek megfelelne. (NYT)

Címkép: Oltásra várók Kenyában