Lezuhant egy amerikai repülőgépről, meghalt a focista

Posted by

Farnaz Fassihi
New York Times

Az afgán ifjúsági labdarúgó-válogatott egyik tagja is azok között az emberek között volt, akik meghaltak, amikor kétségbeesetten próbáltak megkapaszkodni egy Kabulból  amerikai katonai repülőgépben a héten – közölte csütörtökön az ország hivatalos sportszövetsége. Zaki Anwarinak hívták, és 17 éves volt.

Hétfőn afgánok tömege tolongott a nemzetközi repülőtér kifutópályáján, hogy kétségbeesetten próbáljanak elmenekülni a tálibok által elözönlött országból. A világot megdöbbentő jelenet egyetlen megrázó pillanatban foglalta össze Amerika Afganisztánból való kivonulásának káoszát, néhányan közülük amerikaiakat szállító repülőgépeket üldöztek, és megpróbáltak felkapaszkodni azok oldalára, szárnyára és kerekére. A fiatal focista is köztük volt – közölte a szövetség. “Anwari egyike volt azon több száz fiatalnak, akik el akarták hagyni az országot, és ennek az incidensnek során leesett egy amerikai katonai repülőgépről, és meghalt” – írta a csoport a Facebookon közzétett közleményében.

A szerkesztő megjegyzése: a New York Times alapos. De ezúttal a jelentés nem ad választ egy sor kérdésre. A legfontosabb: valóban felszállhattak úgy amerikai katonai gépek, hogy rajtuk emberek kapaszkodtak? Milyen parancsot kaptak a pilóták? Valóságosak azok a fotók, amelyeken úgy indulnak el a szállítógépek, hogy rajtuk emberek csimpaszkodnak? Az amerikai katonák valóban a biztos halálba vitték ezeket a szerencsétleneket?