A tudósítók kivonulása – halványul a fény

Posted by

Viktor Laszlo
>Washington
>A nyugati lapok és hírügynökségek kezdenek kivonulni Afganisztánból. A The Wall Street Journal, a The Washington Post, a CBS News és az NBC News szóvivői csütörtök este mind azt mondták, hogy riportereik elhagyták az országot, mivel a biztonsági helyzet a tálibok kabuli hatalomátvételével romlik.
A The Journal azt mondta, hogy már nincsenek “Afganisztánban tartózkodó riporterei”, de továbbra is “elkötelezett” abban, hogy a tudósításai  legyenek. A The Post azt mondta, hogy “a helyszínen tartózkodó külsősökre” támaszkodik, és a közeli országokban is olyan újságírók segítenek, akiknek “széleskörű afganisztáni tapasztalataik vannak”. A CBS közölte, hogy tudósítója, Roxana Saberi Dohába repült, ahonnan továbbra is tudósít a helyzetről. Az NBC pedig azt mondta, hogy Richard Engel és a csatorna többi munkatársa már nem tartózkodik az országban.
A hírcsatornák valós idejű döntéseket hoznak, és számos tényezőt mérlegelnek, mielőtt eldöntik, hogy embereiket az országban tartják-e, vagy kivonják őket. Néhány nagy lap, mint például a Los Angeles Times, még mindig ott van. Mások biztonsági okokból titokban tartják a mozgásaikat. A New York Times például azt mondta nekem, hogy a lap továbbra is “tudósít Afganisztánról riporterekkel és fotósokkal az országban és külföldön”, de nem tisztázta, hogy ez azt jelenti-e, hogy még mindig vannak tudósítóik a helyszínen, vagy szabadúszókra támaszkodnak….
Mi történik, ha mindenki elmegy?
Az Afganisztánban lévő újságírók értékes tudósításokat adtak, amelyek többször is cáfolták, vagy megkérdőjelezték azt, ahogy a Biden-kormányzat a kabuli helyzetet ábrázolta. Rámutattak mindenre, a bürokratikus zűrzavartól kezdve az afgánoknak a vízumkérelmeivel kapcsolatos bürokratikus nehézségektől kezdve a repülőtérre való eljutás logisztikai nehézségeiig. De mi történik, amikor ezek a riporterek távoznak? Nehéz megmondani, hogy a sajtó által az állapotokra vetett fényes fény nem fog-e, mint egy zseblámpa, amelynek lassan lemerül az akkumulátora, egyre jobban és jobban elhalványodni.

Címkép: Az Al Jazeera marad és dolgozik