Meghalt Hankiss Ágnes

Posted by

Hetvenegy éves korában, augusztus 17-én kedden meghalt Hankiss Ágnes, pszichológus, a Fidesz EP-képviselője. Hetvenegy éves volt. Halálhíréről a fia, Vitézy Dávid tett bejelentést a Facebookon. Hankiss Ágnes 1950. március 7-én született Budapesten. Édesapja Erdős Péter, a rendszerváltozás előtti Magyarország popzenei éltének teljhatalmú ura volt, akit zsidó származása miatt 1944-ben Borba, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba deportáltak, ahonnan épségben hazatért.
Erdős Ágnes a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett francia tagozaton, majd az ELTE Bölcsészettudományi karán 1973-ban klinikai pszichológiából diplomázott, rá egy évre pedig megszerezte bölcsészdoktori címét társadalom-lélektanból. Ezután csaknem  tíz évig társadalom-lélektant tanított alma matere jogtudományi karán. 1989-ben A Jövő Irodalmáért díjat, 1992-ben József Attila-díjat kapott. 1990 és 1994 között képviselő a fővárosi önkormányzatban, ahol a Kulturális, valamint az Emberi jogi és kisebbségi Bizottságok tagja.

Az 1990-es évektől a 2000-es évek végéig a Magyar Rádió Közalapítvány, majd a Duna TV kuratóriumi elnökségeinek tagja, a magyar kultúra belgiumi bemutatkozását szolgáló, 1999-ben megrendezett Europalia Hungaria rendezvénysorozat kormánybiztosa, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke és az általa alapított Károlyi Palota Kulturális Központ és a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet főigazgatója. 2003 és 2008 között a Hír TV és az ECHO TV több politikai beszélgetős magazinjának a műsorvezetője.
2009 és 2014 között európai parlamenti képviselő, 2016 óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője.
Első férje, Hankiss Elemér után vette fel a Hankiss vezetéknevet. Második férje, Vitézy László filmrendező; közös gyermekük Vitézy Dávid, a VEKE alapítója és egykori szóvivője, 2011–2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Címkép: Vitézy Dávid ezzel búcsúzott édesanyjától a Facebookon: “Köszönöm, mama!”