Kína és Irán is szemet vetett Afganisztánra

Posted by

Siposhegyi Zoltán
Euronews

>Miközben a nemzetközi közösség elítéli a tálibok erőszakos hatalomátvételét és humanitárius, illetve menekült katasztrófától tart, Peking és Teherán sokkal megengedőbb a szélsőséges iszlamistákkal szemben. A kínai külügyminisztérium szóvivője már hétfőn bejelentette: Kína elfogadja az afgán emberek akaratát és kész együttműködni a tálib vezetőkkel.

A tálibok bíznak abban, hogy Kína részt vesz majd az ország újjáépítésében és fejlesztésében. Valamint azt is megígérték, hogy sohasem fognak támogatni olyan erőt, amely veszélyeztetheti Kína biztonságát. (Hua Csunjing 

szóvivő, kínai külügyminisztérium)

Hua Csunjing azt is leszögezte, hogy a távol-keleti ország komoly szerepet szeretne játszani Afganisztán átrendeződésében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Pekingben már egy hónapja különmegbízottat jelöltek ki a térségbe.
Jue Hsziajong néhány órával Kabul eleste után már Teheránba utazott, hogy az iráni külügyminiszterrel tárgyaljon Afganisztán jövőjéről. A találkozó után csak annyit jelentettek be, hogy most a legfontosabb feladat, az afgán menekültek befogadása és elhelyezése. A perzsa állam nemrég megválasztott elnöke, Ibrahim Raiszi viszont ennél is tovább ment; szerinte a tálibok végre lehetőséget teremtettek Afganisztánban a békére és biztonságra azzal, hogy legyőzték az Egyesült Államokat.

Kína: tiszteletben tartjuk az afgán nép akaratát és választását

Hua Csunying a kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az afganisztáni helyzet megváltozott, és hogy “Kína tiszteletben tartja az afgán nép akaratát és döntését”. Hozzátette, hogy remélik, hogy a tálibok által tett nyilatkozatokat valóban végrehajtják, ezzel biztosítanák a “zökkenőmentes átmenetet”.

Az ország kabuli nagykövetsége nem zárja be kapuit. A külképviselet vasárnap arra figyelmeztette az Afganisztánban tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek a biztonságra. A nagykövetség hivatalos weboldalán vasárnap közzétett közleményben az Afganisztánban, illetve az afgán fővárosban kialakult helyzetet “rendkívül bonyolultnak és súlyosnak” nevezték. A kínai nagykövetség az összes érintett felet arra kérte, hogy szavatolják a kínai állampolgárok és intézmények biztonságát, és óvják a kínai érdekeket Afganisztánban. Vang Ji kínai külügyminiszter július végén fogadott egy tálib küldöttséget, amelyet Kína támogatásáról biztosított, feltételként szabva, hogy a tálibok szigorúan elhatárolódnak minden terrorszervezettől, köztük a Kína által az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekért vádolt Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM). Vang a találkozón bírálta az amerikai és NATO-csapatok gyors kivonulását Afganisztánból, a tálibokról pedig úgy vélekedett, hogy kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban. Reményét fejezte ki továbbá, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni békefolyamatokban és az ország újjáépítésében.

Címkép: Fegyveres Kabulban  Rahmat Gul/Copyright 2021 The Associated Press.