Orbán Viktor fiának élete minden csak nem rózsás

Posted by
A Hungarian Spectrumírásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Orbán Viktor egyetlen fia, Gáspár nem tartozik a közszereplők közé, de az elmúlt években legalább három alkalommal is több száz cikk jelent meg róla a magyar médiában. Az első az volt, amikor Gáspárnak volt mersze otthagyni a Puskás Akadémiát, ahol elvileg kiváló focista lett volna, hogy apja kedvében járjon. Akkoriban írtam egy posztot “Orbán fia felszabadította magát” címmel. Mikor teszi ugyanezt a magyar nép is?”. Miután elhagyta a futball világát, önkéntes lett a “Empower a Child in Uganda” nevű segélyszervezetnél.Afrikai tartózkodása alatt, misszionáriusok hatására felfedezte az Istent. Magyarországra való visszatérése után két barátjával megalapította az általuk Felháznak nevezett vallási mozgalmat. A miniszterelnök fiáról szóló második írásomban elhallgattam a Felház jellegét, ehelyett a Gáspár “egyházának” magánforrásokból származó adományairól számoltam be, ami kíváncsiságot keltett, és bizonyos körökben elítélték. A  Hungarian Free Press viszont cikket szentelt Felháznak, amelyből megtudhattuk, hogy egy teljes egészében pünköndista egyházi közösségről van szó, ahol Orbán Gáspár  transzban prédikál és azt állítja, hogy Jézus általa gyógyítja az embereket.
A Felház 2018-ban meglehetősen hirtelen bezárta kapuit. Az alapítók magyarázatának nem sok értelme volt, de elképzelhető, hogy Orbán Viktor nem volt elragadtatva a média reakciójától, hogy az ifjú Orbán “egyháza” olyan emberektől kapott hozzájárulásokat, akiknek a lelkesedése nem biztos, hogy egészen őszinte volt ez iránt a meglehetősen elrugaszkodott vallási közösség iránt.
Aztán Gáspár neve ismét eltűnt a magyar médiából 2018 októbere és 2019 júniusa között, amikor a 444 kiszúrta, amint 21 másik katonával együtt Szolnokon letette az esküt a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző tanfolyamának elvégzése után. De ez csak a kezdete volt Gáspár katonai pályafutásának. Néhány hónappal a kiképző tanfolyam elvégzése után megkezdhette tanulmányait a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián, ahol kilenc hónapot töltött. A történetről “Orbán Gáspár útja Sandhurstbe” című blogbejegyzésben számoltam be. Azóta Szolnokon telepedett le tisztként, a nyilvánosság előtt nem hallani róla. Egészen a mostani hétig.
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, és a következő magyar miniszterelnöki posztért versengő öt ellenzéki vezető egyike szerdán bejelentette, hogy sajtótájékoztatót tart közvetlenül a Parlament előtt. Felesége és hét gyermeke kísérte el. Amit ott mondott, arról csak egyetlen magyar hírportálnak volt bátorsága beszámolni. Ez a Telex, amely egy óvatosan megfogalmazott cikket közölt a témában. Hangsúlyozta, hogy “ez a riport egy sajtótájékoztatón elhangzott állításokat ismertet. A szexuális orientáció mindenki magánügye, és a Telex elítéli az LMBTQ emberekkel szembeni bármilyen diszkriminációt”. Az óvatosság azért volt indokolt, mert Márki-Zay Orbán Viktor fiáról azt mondta, hogy  “amennyiben meleg, akkor én mint édesapa, soha nem tagadnám meg őt”. Ráadásul ragaszkodott ahhoz, nem gyűlöletkampányt szeretne indítani a fideszes melegek ellen, „nem gyűlöletkampányt szeretnék indítani az Orbán családban meglévő melegek ellen”, hanem épp ellenkezőleg: szeretettel kell kiállni mellettük, akár a Fideszben, akár az Orbán családban vannak melegek”. A Telex helyesen állapította meg, hogy “a helyzet politikai és sajtóetikai dilemmát vet fel, miközben valószínű, hogy ilyen kérdések nem lennének teritéken, ha a Fidesz nem indított volna melegellenes kampányt”.

Bár a legtöbb hírcsatorna úgy döntött, hogy nem vesz tudomást a témáról, ismert közéleti személyiségek azonnal reagáltak Márki-Zay vádjaira, széles körben elterjedt pletykák alapján. Vásárhelyi Mária, az ismert szociológus és médiakutató “botrányosnak, tűrhetetlennek és undorítónak” találta Márki-Zay vádjait. Állításai “megkérdőjeleznek mindent, amit az ellenzék ebben a kérdésben képvisel”. Egy régi vágású újságíró, Juszt László, aki általában egyetért Vásárhelyivel, ezúttal nem értett egyet. “Ez a hatalom annyira elszabadult, és olyan őrjöngő módon él mindenféle aljas eszközzel, hogy már régen eljutottunk arra a pontra, ahol el kellene felejteni a finnyáskodást” – írta. Egyetértett azzal, hogy a gyerekek bevonása a politikába “förtelem”, de Orbán esetében ez indokolt.

A Telex azóta visszatért a témához, és idézett részleteket Márki-Zay sajtótájékoztatójából, amelyben azt mondta, hogy az aggasztja, “hogy egy miniszterelnök, akinek lehet, hogy van homoszexuális gyereke, de lehet, hogy nincs is, hogyan lehet annyira erkölcstelen, gonosz és embertelen, hogy a melegek ellen kampányol. Vajon milyen mesekönyvet olvasott fel Orbán Viktor Gáspárnak? Mi történhetett, ami ilyen érdeklődésre késztette?” Márki-Zay itt Gáspárnak az ELTE jogi karán folytatott tanulmányai végén írt szakdolgozatára utalt, melynek címe: “A melegházasság kérdése Magyarországon és Európában: Az azonos neműek házasságának és családszabályozásának lehetséges irányai” címmel.

Nem ez az első eset, hogy az Orbán családon belüli esetleges homoszexualitás témája felmerül a magyar médiában. Februárban Orbán Viktor interjút adott a Die Sternnek, amelynek során a német újságíró megkérdezte tőle, mit tenne, ha valamelyik gyermeke közölné vele, hogy meleg. Egy ilyen esetet “nagy kihívásnak” nevezett, de “hála Istennek” még nem kellett szembesülnie ilyen helyzettel. Hozzátette, hogy ő és felesége szexuális irányultságtól függetlenül szeretni fogják gyermekeiket. Az MTI egyébként ezt a bizonyos passzust kihagyta tudósításából.

A Telex ebben a cikkében rámutat, hogy a sajtó számára egy ilyen ügy kezelése több szempontból is “komoly dilemmát” jelent. Visszatérő kérdés, hogy mi legyen a média szerepe egy ilyen ügyben. “Köteles-e egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt erős, de megalapozatlan állításairól beszámolni?”. A Telex válasza nyilvánvalóan igen volt. Mások azonban, köztük a Népszava, a 24, a Magyar Narancs és az Élet és Irodalom másként döntöttek.

Az Index különleges eset volt. “Márki-Zay Péter a kormányban lévő melegek támogatását hangsúlyozta” címmel közöltek cikket, amelyben idézték, hogy “csak akkor tudunk kiállni a melegek mellett, ha az emberek megértik, hogy vannak melegek a Fideszben és a Fideszen kívül, a kormányban és a kormányon kívül, és ezt nem kell szégyellni”. Ez volt az egyik módja annak, hogy Márki-Zay megalapozatlan állítását Orbán Gáspár szexualitásáról kezelje. A 168 Óra ma összeszedte a bátorságát, és cikket közölt az augusztus 9-én tartott sajtótájékoztatóról.

Nyilvánvaló, hogy e poszt megírásával egyetértek a Telexszel. Márki-Zay sajtótájékoztatója újságírók előtt zajlott, az emberek Facebook-oldalukon végig vitatkoztak magatartásának helyességéről, néhány magyar híroldal beszámolt róla. Ha figyelmen kívül hagynánk, a történelem egy részét hagynánk ki.

2021. AUGUSZTUS 14.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.