Afganisztán – helyszíni tudósítás. A tálibok bevonulnak Kabulba, az elnök menekül

Posted by

A New York Times jelentésének magyar változata az Újnépszabadságban

>Fahim Abed, Fatima Faizi, Thomas Gibbons-Neff, Christina Goldbaum, Sharif Hassan, Jim Huylebroek, Najim Rahim és Lara Jakes

>A legfontosabbak: Az afgán kormány összeomlik, mivel Ghani elnök elmenekül az országból, a tálibok pedig bevonulnak Kabulba. Az amerikai állampolgárok őrült gyorsasátú evakuálása nagy sebességre kapcsol, ahogy a tálibok közelednek Kabul felé. A washingtoni tisztviselők igyekeznek lépést tartani az Afganisztánban zajló eseményekkel. Az amerikai tévedések történetét súlyosbítja a kivonulási terv hiánya.

Az afganisztáni kormány vasárnap összeomlott mivel Aszraf Ghani elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig bevonultak a fővárosba, és ezzel gyakorlatilag véglegessé tették a felkelők ellenőrzését az ország teljes felett, miután több tucatnyi város esett el villámgyors előrenyomulásuk miatt. Vasárnap este Hamid Karzai volt elnök a Twitteren bejelentette, hogy Abdullah Abdullahval, a béketárgyalások afgán küldöttségének elnökével és Gulbuddin Hekmatyarral, a Hesb-i-Islami párt vezetőjével együtt koordinációs tanácsot hoz létre a hatalom békés átadásának irányítására. Karzai  felszólította mind a kormányerőket, mind a tálib erőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet.
Ahogy világossá vált, hogy a tálibok  behatoltak a fővárosba, Kabulba, több ezer afgán, aki a felkelők brutális katonai offenzívája elől menekülve ott keresett menedéket, növekvő riadalommal figyelte, ahogy a helyi rendőrség egyre inkább elvonul a megszokott ellenőrzőpontjairól. Az amerikai nagykövetség figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne menjenek a kabuli repülőtérre, miután a jelentések szerint a létesítményt tűz alá vették, és a követség közölte, hogy a helyzet “gyorsan változik”. Helyi idő szerint este fél hétkor a tálibok közleményt adtak ki, amelyben közölték, hogy erőik a rendőrségi körzetekbe vonulnak, hogy fenntartsák a biztonságot azokon a területeken, amelyeket a kormány biztonsági erői elhagytak. A tálib harcosok ellenállásba nem ütközve foglalták el állásaikat a város egyes részein, miután Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője a Twitteren közzétette a következő közleményt.
“Az Iszlám Emírségek utasította erőit, hogy hatoljanak be Kabul város azon területeire, ahonnan az ellenség távozott, mert fennáll a lopás és a rablás veszélye”. A tálibok utasítást kaptak, hogy ne ártsanak a civileknek, és ne hatoljanak be az egyes házakba – tették hozzá. “Erőink teljes óvatossággal hatolnak be Kabul városába”. Ahogy a nap lement a város nyugati részén lévő hegyek mögött, forgalmi dugó alakult ki, ahogy a tömeg egyre nagyobb lett, és egyre több tálib harcos jelent meg motorbicikliken, rendőrségi kisteherautókon, sőt még egy Humvee-ben is, amely egykor az amerikaiak által támogatott afgán biztonsági erőké volt.

Korábban délután Abdul Sattar Mirzakwal belügyminiszter bejelentette, hogy megállapodás született a hatalom békés átadásáról Kabul nagy részén, és hogy erői fenntartják a biztonságot. “A város biztonsága garantált. Nem lesz támadás a város ellen” – mondta. “A Kabul nagyvárosára vonatkozó megállapodás az, hogy egy ideiglenes közigazgatás alatt, ha Isten is úgy akarja, átadják a hatalmat”. Mirzakwal később este 9 órai kijárási tilalmat hirdetett a fővárosban, és felszólította a lakosokat, hogy menjenek haza

Menekülés Kabulból. Jim Huylebroek fotója NYT

Miközben Kabulban az emvberek  a város lerohanásától tartottak, a tévében látni lehetett, hogy a Pul-i-Charkhi fő börtönből megszöktek a foglyok, akik közül sokan a tálibok tagjai voltak. “Nézzétek, az egész társaságot szabadon engedték” – mondta egy férfi, miközben a Facebookon közzétett videofelvételt filmezte, amelyen kötegeket cipelő emberek sétálnak ki a börtönből. “Ez az ítélet napja”. Úgy tűnik, hogy a szökést a foglyok belülről szervezték, nem pedig küldú tálib erők. Néhány afgán még mindig talált helyet a humornak a káosz közepette: “A tálibok elérték a kabuli repülőteret … a sebességük gyorsabb, mint az 5G” – posztolta egy kabuli lakos a Facebookon. Sokan azonban elmenekültek, bár nem világos, hová mehetnének, ha a tálibok az ország nagy részét ellenőrzésük alatt tartják.

“Üdvözlet, a tálibok elérték a várost. Menekülünk” – írta Sahraa Karimi asszony, az Afghan Film vezetője a Facebookon széles körben megosztott bejegyzésében. Filmre vette magát, ahogy gyalog menekül, kifulladva és a fejkendőjébe kapaszkodva szólította fel a járókelőket, hogy meneküljenek.

 

The entrance to the United States embassy in Kabul after staff were evacuated to the airport on Sunday.
Az üres amerikai követség kapuja. A diplomaták a repülőtéren vabnnak

Az amerikai diplomaták és a civilek őrült evakuálása nagy sebességbe kapcsolt, miközben az afgánok őrült rohanással igyekeztek a bankokba, az otthonaikba és a repülőtérre. Emberek tömegei rohantak végig az utcákon, miközben Kabul belvárosában lövések hangja visszhangzott. Helikopter helikopter után,  köztük hatalmas, ikermotoros Chinookok és gyors Black Hawkok, amelyek aháború munkagépei voltak – szálltak le, majd szálltak fel utasokkal megrakodva. Néhányan jelzőrakétákat lőttek ki. Az evakuáltak között volt az amerikai diplomaták egyik fő csoportja is, akik a kabuli nagykövetségen akartak maradni, egy magas rangú kormányzati tisztviselő szerint. A tisztviselő szerint őket a nemzetközi repülőtéren lévő táborba szállították, ahol egyelőre meghatározatlan ideig maradnak. A repülőtér kifutópályája tele volt különböző nemzetek egyenruhásainak vegyes tömegével.. Csatlakoztak a vállalkozókhoz, diplomatákhoz és civilekhez, akik mind megpróbálták elérni a városból induló járatokat. Azok, akik jogosultak voltak a repülésre, speciális karkötőt kaptak, amely jelezte, hogy nem harcoló személynek minősülnek.

Férfi fehér zászlóval Fotó: Jim Huylebroek for The New York Times

A repülőtér polgári oldalán hosszú sor várakozott az utasfelvételi kapu előtt, bizonytalanul, hogy megérkeznek-e az országból lefoglalt járataik. Több millió afgán számára, köztük több tízezer olyan ember számára, akik évekig segítették az USA erőfeszítéseit az országban, nem voltak karkötők. A városban ragadtak.

A város utcái zsúfoltak voltak, és sok üzlet zárva volt. A forgalom alig haladt. Kabul belvárosának egyik bankjában több százan igyekeztek bejutni, amint kinyíltak az ajtók. Két férfi megpróbált átmászni egy rácsos kapun az épületbe. A főváros központjában lévő Abdul Haq téren öt, tálib harcosnak tűnő férfi állt, miközben az arra haladó autókból a harcosok támogatását fejezték ki.

Egy belvárosi utcán egy rendőrpáros azt mondta, hogy a tálibokkal való harcra készülnek, és milícista egyenruhát kapnak. A rendőrök egy másik csoportja – egyiküknél sem volt fegyver – inkább arra volt kíváncsi, hogy az  egyik ház a zöldövezetbenmost üresen áll-e. Úgy tűnt, hogy néhány rendőr elhagyta a szokásos ellenőrzőpontját, ami már akkopr arra engedett következtetni, hogy a kormány már nem tartja kézben az irányítást. Egy kabuli buszpályaudvaron az afgán biztonsági erők tagjait látták civil ruhába öltözni, miközben a szülővárosukba tartó járatra vártak.

Vasárnap, amikor Kabult a pánik érzése kerítette hatalmába, a megerősített zöld zónán belüli ellenőrzőpontok őrei, akik általában megállítják a járműveket és ellenőrzik a személyi igazolványokat, felemelték a fémkorlátokat, és minden autót átengedtek, miközben a környékről kiszivárogtak a külföldiek. Páncélozott járművek konvojai rohantak, hogy biztonságot találjanak a NATO Resolute Support műveletének központjaként szolgáló főhadiszálláson. Mások a Serena Hotelbe, a külföldiek körében népszerű, megerősített szállodába igyekeztek. A NATO-központban a katonai személyzet gyufásdoboz méretű kartondobozokat osztogatott füldugókkal, és az embereket a helikopterekre terelték. Amikor a repülőgépek felszálltak a nemzetközi repülőtérre, az evakuálandó emberek tucatjai még utoljára megpillantották a fővárost. Két tengerészgyalogos a kabuli repülőtér kifutópályáján állva elismerte, hogy történelmi pillanatot élnek át. Nem sokkal korábban, mondták, valaki elsétált az egyik helikopterből való kiszállás után, egy rosszul összehajtogatott amerikai zászlót tartva a kezében: Éppen akkor érkezett a nagykövetségről.

Az Újnépszabadság magyar nyelvű változata

Tálib harcos bevonul Kabulba egy amerikaiak által az afgán  kormányerőknek adott Huawei gépkocsin