Biden: Az afgán háborút nem adom át egy ötödik elnöknek

Posted by

Viktor Laszlo
Washington

A New York Times térképe: tálib előretörés május óta

Az elmúlt napokban szorosan együttműködtem nemzetbiztonsági szakértőimmel, hogy útmutatást adjak nekik arról, hogy miképpen védjük meg érdekeinket és értékeinket az afganisztáni katonai misszió befejezése után – mondta Biden elnök szomban este. Hogy ennek alapján milyen következtetésekre jutott áll, azt az elnök az alábbiakban részletezte:
Először is, diplomáciai, katonai és hírszerző csoportjaink ajánlása alapján engedélyeztem mintegy 5000 amerikai katona Afganisztánba való telepítését, hogy biztosítsuk az amerikai és más szövetségesek személyzetének rendezett és biztonságos kivonását, valamint azoknak az afgánoknak rendezett és biztonságos evakuálását, akik segítettek csapatainknak a misszió során, illetve akiket különösen veszélyeztet a tálibok előrenyomulása.
Másodszor, utasítottam fegyveres erőinket és hírszerző közösségünket, hogy biztosítsák, hogy továbbra is éberek maradjunk az Afganisztánból érkező jövőbeli terrorista fenyegetésekkel szemben és képesek legyünk elhárítani azt.
Harmadszor, utasítottam a külügyminisztert, hogy támogassa Ghani elnököt és más afgán vezetőket a további vérontás megakadályozásában és a politikai rendezésben. Blinken államtitkár úr a kulcsfontosságú érdekelt felekkel is tárgyalni fog a régióban.
Negyedszer, a hadműveleti parancsnokunkon keresztül közöltük a tálibok dohai képviselőivel, hogy bármilyen olyan afganisztáni akciójukra, amely veszélyezteti az amerikai személyzetet vagy az ottani missziónkat, gyors és határozott amerikai katonai válaszlépéseket fogunk tenni.
Ötödször, Tracey Jacobson nagykövetet bíztam meg a kormányzat egészét érintő erőfeszítésekkel, amelyek célja az afgán különleges bevándorlási vízumot kérelmezők és más afgán szövetségesek ügyeinek feldolgozása, az érintett személyek szállítása és áthelyezése. Szívünk mélyén együtt érzünk azokkal a bátor afgán férfiakkal és nőkkel, akik most veszélyben vannak. Azon dolgozunk, hogy több ezer olyan személyt evakuáljunk, akik segítették az ügyünket, és családjainkat.
Az elnök az intézkedések ismertetése után elmondta, hogy meglátása szerint, hogyan jött létre a jelenlegi helyzet.

“Amerika 20 évvel ezelőtt azért ment Afganisztánba, hogy legyőzze azokat az erőket, amelyek szeptember 11-én megtámadták ezt az országot. Ez a küldetés több mint egy évtizede Oszama Bin Laden halálát és az al-Kaida leépítését eredményezte. És mégis,amikor elnök lettem, az amerikai csapatok egy kis része még mindig a helyszínen maradt, veszélyben voltak, és közeledett a határidő, hogy vagy kivonjuk őket, vagy visszatérnek a nyílt harcokba.”

“Az afganisztáni háború 20 éve alatt Amerika a legjobb fiatal férfiakat és nőket küldte Afganisztánba, közel 1 billió dollárt fektetett be, több mint 300 000 afgán katonát és rendőrt képzett ki, korszerű katonai felszereléssel látta el őket, és az USA történetének leghosszabb háborúja keretében fenntartotta az országban a légierőt. Még egy újabb év, vagy még újabb öt év amerikai katonai jelenlét semmit sem változtatott volna, ha az afgán hadsereg nem tudja vagy nem akarja megtartani a saját országát. És egy végtelen amerikai jelenlét egy másik ország polgári konfliktusának közepén számomra elfogadhatatlan.”

“Amikor hivatalba léptem, egy olyan alkut örököltem, amelyet az elődöm kötött – és amelyről a tálibokat 2019. szeptember 11. előestéjén Camp Davidbe hívta tárgyalni -, és amely 2001 óta a legerősebb katonai helyzetben hagyta a tálibokat, és 2021. május 1-jei határidőt szabott az amerikai erők számára. Röviddel a hivatalból való távozása előtt az amerikai erőket is lecsökkentette a minimális 2500 fős létszámra. Ezért amikor elnök lettem, választás előtt álltam: vagy betartom az alkut, egy rövid hosszabbítással, hogy biztonságosan kivezessem erőinket és szövetségeseink erőit, vagy fokozzuk a jelenlétünket, és még több amerikai katonát küldünk, hogy ismét egy másik ország polgári konfliktusában harcoljanak. Én voltam a negyedik elnök, aki amerikai csapatok afganisztáni jelenlétét irányította – két republikánus és két demokrata. Nem adnám át ezt a háborút egy ötödik elnöknek, és nem is fogom.”

Címkép: Tálib őrjárat Afganisztánban