Orbán Viktor férfibálványai

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

>Bár Orbán Viktor szerint “egy miniszterelnöknek nem kellene értékelnie” az olimpia eredményeit, mert “nem az ő dolga”, mégis a Nemzeti Sportban megjelent interjújában aranyoskodó gondolataival szórakoztatta a nemzetet a témában. Az interjú azt hivatott bizonyítani, hogy “Magyarország az egyik legversenyképesebb nemzet”, nemcsak a sportban, hanem “gazdasági és tudományos téren is” – egyikeként a sok alaptalan állításnak azok közül, amit Magyarország Pinokkiójától elvárhatunk.

Képtelenség az az állítás is, hogy Magyarország olimpiai teljesítménye “mindig elárul valamit a gazdaság állapotáról”. A kettő között valójában nincs összefüggés. Magyarország legelképesztőbb olimpiai teljesítményei 1948 és 1956 között, majd az 1970-es és 1980-as években születtek, amikor az államszocializmus a gazdasági kimerülés jeleit mutatta.

Lehet, hogy az emberek többségét világszerte taszítja az olimpiai játékok korrupciója és elüzletiesedése, valamint az, hogy sok versenyző teljesítményfokozó szereket használ, de Orbán “nem tud elképzelni semmi fontosabbat, mint a nemzeti mezt viselő sportolók”, mert “ők mi vagyunk”. Orbán úgy tekint az olimpiai játékokra, mint egyfajta háborúra békeidőben. “Még ha nincs is háború, a nemzetek akkor is meg akarják mérni tehetségüket és erejüket, ez a kísértés soha nem hagyja el az emberiséget”. Az olimpiai játékok lehet, hogy békés, de a háborúhoz hasonlóan “kíméletlen”.

Orbán szerint Magyarország számára az olimpia különleges jelentőséggel bír, mert “mit tud egy tízmilliós ország tenni az emberiség számára”. Nem tudom, de könnyedén tudok számos olyan alternatívát felhozni, ami hasznosabb lenne, mint olimpiai bajnokokat gyártani. Mi lenne, ha olyan élvonalbeli tudósokat nevelnénk, mint Karikó Katalin, hogy ne kelljen elhagyniuk az országot ahhoz, hogy óriási mértékben hozzájáruljanak az emberiséghez? Mi lenne, ha az oktatás általános színvonalát emelnénk, hogy a funkcionális analfabéták gyártása helyett a 21. század kihívásaira készítsük fel a magyarokat?

Orbán Viktor elméletei az olimpia fontosságáról bizonyára nem tűntek meggyőzőnek, de ami ezután következett, az még kevésbé volt lenyűgöző. A miniszterelnök elégedetten állapította meg, hogy a Rio de Janeiró-i olimpiához képest, ahol “a nők mentették meg az ország becsületét” azzal, hogy a nyolc aranyéremből hetet nyertek, idén “egy kivételével az összes aranyat a férfiak nyerték”.

Milák Kristóf

Úgy véli, hogy a férfiak relatív alulteljesítésének oka a modern kor kihívásaiból eredhet, amelyben “a férfias erényeket nem becsülik meg, és a fizikai erőnlét, a családért való felelősség, valamint az ezek gondozásához szükséges szellemi és fizikai erő tisztelete szinte eltűnt a világból”. Ez az állítás nem nyűgözte le a Rezeda világa bloggerét, aki nem tudta felfogni, hogy “a mai korban milyen fizikai erő kell egy család ellátásához, hiszen nem vadászunk mamutokra, hogy tápláljuk szeretteinket”.

Orbán szemében a férfi aranyérmesek “nemcsak bajnokok, hanem férfibálványok is”, akiket a jövő generációinak meg lehet mutatni, hogy megértsék: “Így néz ki egy férfi”. Így néz ki a fizikuma”. Úgy tűnik, Orbán számára a legjobban csodált férfi bálvány alig több, mint egy darab hús. Nem akarok kíméletlen lenni, de a pocakos Orbán Viktornak kellene az utolsó embernek lennie, aki a férfiak csodálatra méltó testi adottságairól beszél.

Amikor Magyarország olimpiai esélyeire vonatkozó jóslatairól volt szó, nagyot tévedett. Ő 13 aranyérmet remélt, a többi nem igazán érdekelte. Ahogy fogalmazott: “mi mindig külön kategóriában tartjuk a bajnokainkat, az aranyérmeseket. Ez nem indokolatlan. Mert egy negyedik vagy ötödik hely, egy bronzérem, egy ezüstérem fantasztikus teljesítmény, azt mutatja, hogy a világ legjobbjai közé tartozol. Ez egyszerre dicséretes és felemelő. De a bajnok egy külön kategória. A magyar elme ezt jól tudja. A legjobbak között lenni egy dolog, de a legjobbak között a legjobbnak lenni egy másik dolog”. Ők azok, akiknek a tiszteletére a magyar himnusz szól, és ezért különlegesek.

Végezetül néhány szó Orbán Viktornak arról a véleményéről, hogy Magyarország valamikor a jövőben olimpiai játékokat rendezhet. Néhány napja vált ismertté, hogy a 2032-es olimpia helyszíne már eldőlt. 2017-ben még volt esély arra, hogy Magyarország a jövőben olimpiát rendezhet, de “az a hajó elment – egyelőre. De az olimpia megrendezése egy magyarnak örök álma”. Bárcsak ne beszélne minden magyar nevében. 2017-ben világossá vált, hogy sok magyarnak esze ágában sincs az ország szűkös forrásainak egy jó részét arra költeni, hogy Budapest rendezzen olimpiát. Több mint 200 ezren fejezték ki, hogy népszavazást szeretnének tartani a kérdésben. Ezért nem igaz, amit Orbán Viktor állított, hogy “kicsinyes okokból, politikai haszonszerzés céljából most megakadályozták, hogy olimpiát rendezzünk, de ezt az álmot nem lehet elvenni a magyaroktól”. Valójában Orbán Viktor volt az, aki attól tartva, hogy egy népszavazás nagy valószínűséggel megöli olimpiai álmát, bedobta a törülközőt, és akaratlanul is szívességet tett az országnak és a népnek.

2021. august 13.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon