Vígh Melinda: Magamról

Posted by

Budapesten nőttem fel, majd 24 évesen Amszterdamba költöztem tanulni és dolgozni. Miután betöltöttem a 30-at, itt, a Mély-Alföldön kezdtem el falat mászni. Így elképzelhetitek, hogy leginkább műfalon, színes műanyag fogásokon űztem a sportot egy barátságos hangulatú maszóteremben. Leszámítva egy-egy sziklamászó kiruccanást (amiből bár csak sokkal több lett volna!), ez azután sem változott, hogy Berlinbe költöztem 2015-ben.

A falmászásban azt szeretem a leginkább, hogy kihívást jelent, de egyúttal meg is tanít arra, hogy a legjobbat hozzam ki magamból mind probléma megoldásban, fizikai készségekben és mentális jelenlétben is. Némi kreativitással és edzéssel, egyre nehezebb utakon is fel tudok jutni a topra, anélkül hogy a bal kezemen az ujjaim hiányai ebben megakadályoznának. Így igazából büszke vagyok a “kis kezemre”.

Négy évnyi mászás után, 2016-ban elhatároztam, hogy kipróbálom magam nemzetközi paramászó versenyeken (tekintve, hogy országos verseny nincsen), hogy így próbáljam népszerűsíteni a falmászást mozgáskorlátozottak számára a születési és választott hazáimban (Hollandiában, Magyarországon és Németországban). Magyarország színeiben versenyzek, de európainak vallom magam. A 2016-os párizsi Paramászó Világbajnokságról az ezüst érmet sikerült hazavinnem. Itt olvashatsz többet a mászó eredményeimről.

Arról, hogy mi motivál a falmászásban, és hogy hogyan jutottam el a 2016-os párizsi Paramászó Világbajnokságig, itt olvashatsz többet.

Miután megismertem a baráti, de nem túl nagy mozgáskorlátozott versenymászó közösséget, még inkább megérett bennem az elhatározás, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a falmászás több, mint szimplán lehetséges mozgáskorlátozottak számára is. A személyes tapasztalatom alapján, jót tesz mind a testnek és a léleknek is. Ezt az üzenetet leginkább úgy próbálom terjeszteni, hogy jó példát mutatva, minél több mászó és boulderező teremben mászok, és részt veszek amatőr versenyeken is. Más mászókkal beszélgetve, eddig csak pozitív visszajelzéseket hallottam. Az utóbbi időben, igyekszem a történetemet a nyilvánosság számára is jobban elérhetővé tenni; és rendezvényeket szervezni, ahol lehetőséget adunk mozgáskorlátozottaknak, hogy kipróbálják a mászást, és egyúttal a már tapasztalt mozgáskorlátozott mászók jobban össze tudjanak kovácsolodni. Berlinben a 2017. márciusában szervezett rendezvényen majdnem 60 mozgáskorlátozott résztvevő próbálta ki a falmászást (összefoglaló).

A mászáson kívül, nagyon szeretek kirándulni és vadkempingezni Norvégiában (amire sajnos évente csak egyszer kerül sor). Teljesen elvarázsol az ottani természet és az élet egyszerűsége, és visszahívogatnak a törpemálna-mezők (molte/cloudberry) és a norvég konyha is. Amikor otthon vagyok, szeretek mindenféle egészséges étkeket készíteni. Természetbarátként, igyekszem úgy élni, hogy korlátozzam az ökológiai lábnyomomat a földön.

Ezeken kívül, Amszerdamban írom a doktori disszertációmat fejlődő országok gazdaságtanából (weboldal).

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség közleménye

Vigh Melinda világbajnoki ezüstérmes parasportoló augusztus 7-én lezuhant a németországi Berchtesgaden mellett emelkedő Watzmann csúcsgerincéről és elhunyt – közölte a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség ma.

A 39 éves paramászó Németországban élt. 2016 óta versenyzett. Ezüstérmes lett a 2016-os és a 2018-as IFSC Paramászó Világbajnokságokon, 2019-ben pedig bronzot nyert. A 2021. júniusában rendezett innsbrucki IFSC Paramászó Világkupán második lett.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett a sportmászás és általában véve a parasport népszerűsítése terén. Rendkívül pozitív, örömtől sugárzó, szerény személyiség volt. Hiánya pótolhatatlan a közösség számára – jött a közlemény.

A Hóhatár hegymászó portál híre: 

A Bajor Vöröskereszt berchtesgadeni kerületi egyesülete számolt be a tragikus balesetről, amely szombat délelőtt történt.
A ramsaui hegyimentők 9:45-kor kapták a riasztást, hogy valaki a Watzman-keresztezés közben a Watzmann-gerincről a keleti falba zuhant.
Az elsődleges információk alapján a nő egyedül mozgott, és a Mittelspitze (2713 m) és a Südspitze (2712 m) között, a meteorológiai mérőállomás magasságában a ködben letévedt az útról, majd a keleti falba zuhant. A Schönau am Königseeben élő 39 éves magyar nő nem élte túl a 200 méteres zuhanást.
A traunsteini hegyimentő állomásról a “Christoph 14” nevű helikopter repült a helyszínre, ahol csörlővel a helyi hegyimentő szolgálat vezetőjét és egy kolléganőjét eresztették le, hogy biztosítsák a helyszínt, majd a mentőorvost tették le hasonló módszerrel. Sajnos az orvos már semmit sem tehetett a sérültért. A mentőorvost a helikopter visszaszállította a völgybe, a két hegyimentő pedig bevárta az érkező rendőrségi helikoptert, amellyel két rendőrségi hegyimentő érkezett, hogy az áldozat leszállítását intézzék.
A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Mivel a balesetet szemtanúk jelentették, őket kihallgatják, de kérik, hogy ha bárki látta az esetet, vagy bármilyen információval tud szolgálni, az jelentkezzen a berchtesgadeni rendőrségen.
Címkép: A Watzman