Az új főszerkesztő egy kormány által finanszírozott keresztény lap élén

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva

Nem először írok a Vasarnap.hu nevű, viszonylag új internetes oldalról. Úgy tűnik, az oldalnak nincs sok olvasója, de a kormányzati szervek és az MTI, a magyar hírügynökség is népszerűsíti. A Vasárnap szerkesztője egészen a közelmúltig Vágvölgyi Gergely volt, aki saját magát őskonzervatív keresztényként jellemzi, aki szerint a jelenlegi magyarországi katolikus vezetés “nagyon erős liberális nyomás” súlya alatt vergődik. Amikor Vágvölgyi volt a szerkesztő, a Vasárnap gyakran volt kénytelen törölni a szélsőjobboldali körökben is elfogadhatatlannak tartott cikkeket. Ezek egyike volt egy olyan cikk, amely a családon belüli erőszak igen súlyos problémáját parodizálta.
Úgy tűnik, a Fidesz médiabirodalmának vezetői nem tartották elfogadhatatlannak ezeket a szélsőséges nézeteket. Ellenkezőleg, Vágvölgyi a Mandinernél kapott állást, amit én egyfajta előléptetésnek tartok. Helyére a Vasárnapnál a 26 éves Horváth Tamás került, aki korábban a 888-nál, egy másik hírhedt szélsőjobboldali kiadványnál dolgozott. Horváth “újságírói” tevékenysége előtt aktív közreműködője volt az Erő és Elszántság Mozgalom nevű neonáci szervezetnek.

A mozgalom 2017-es megalakulásakor a Reuters úgy vélte, hogy “radikálisabbnak tűnik, mint bármelyik komoly politikai szerepet megcélzó politikai szervezet a kommunizmus bukása óta, és nyíltan rasszista nyelvezetet használ a liberalizmus és a bevándorlás ellen”. Akkoriban azzal érveltem, hogy itt nincs semmi újdonság, mert bár a kis csoport vezetői erősebb nyelvezetet használnak, a jelszavaik nincsenek igazán jobbra attól, ami az Orbán-kormány ideológiai álláspontja. A figyelem egy néhány ember “szélsőjobboldali zászlót bontogató” összejövetelére irányult, miközben az egész országot egy olyan politikus kormányozza, aki lényegében ugyanazokat az eszméket vallotta.
Négy évvel később Horváth Tamás, aki egy állítólag veszélyes jobboldali csoport tagja volt, most egy kormány által finanszírozott keresztény oldal főszerkesztője lett

 

Vágvölgyi Gergely és Horváth Tamás

 

Egy mellékes megjegyzés. Az Erő és Elszántság Mozgalom egyik alapítója Lantos János volt. Egy évvel később, 2018 októberében a Jobbik elégedetlen jobboldali szárnya által létrehozott Mi Hazánk Mozgalom egyik vezetője lett. Kiderült, hogy Lantos korábban, 2012-ben részt vett egy másik neonáci mozgalomban, a Pax Hungaricában. Akkor azt hangoztatta, hogy “a nácik bukásával Európa sorsa hosszú időre megpecsételődött. A vasfüggönnyel kettéválasztott kontinens mindkét felét ugyanaz a faj uralta, egy olyan higiénikus faj, amely képtelen valódi értéket teremteni, és amely úgy viszonyul a kultúrateremtő fajhoz, mint a poloska az állatvilághoz”. Ez még a Mi Hazánk Mozgalomnak is sok volt. Miután a párthierarchiában lefokozták, önként kilépett a csoportból.

Most pedig vissza a fő történethez. Horváth politikai nézetei nem igazán változtak azóta, hogy bekapcsolódott a Hatalom és Elszántság Mozgalomba. Még a 888-nak dolgozva írt egy cikket “Dicsőség a hősöknek: 75 éve kezdődött az áttörés” címmel. Ebben utalt egy kétségbeesett német-magyar kísérletre, hogy áttörjék a Budapestet bekerítő szovjet csapatok vonalait. Ebben a cikkben a magyar szélsőjobboldal narratíváját támogatta, amely azt állítja, hogy a közkeletű történelmi vélekedéssel ellentétben a hadművelet hősies küzdelem volt Európa és Magyarország védelmében.
A Telex feltárta Horváth pettyes múltját, és megpróbált néhány megjegyzést kicsikarni belőle. Eleinte visszautasította, de a Magyar Nemzetnek adott interjúban megpróbálta megmagyarázni, hogy miért volt köze egy neonáci mozgalomhoz. Elmondta, hogy “egy ideig közel maradt a szervezethez, részt vett az EU-ellenes tüntetéseken és az október 23-i megemlékezéseken”. De – folytatta – “viszonylag hamar rájöttem, hogy az út, amelyen az Erő és Elszántság Mozgalom elindult, nem vezet túl messzire, ezért elhatárolódtam a szervezettől”. Horváth mostanra, ha alacsony szinten is, de a Fidesz mainstream tagjának számít.
A Telexszel való egyik későbbi találkozásából megtudjuk, hogy a magyar hadsereg önkéntes tartalékos katonája volt, és ebben a minőségében képviselte Magyarországot egy öthetes gyakorlaton a louisianai Fort Polkban, amely után emlékérmet kapott az Ohioi Nemzeti Gárda parancsnokától, Woodroof ezredestől a magatartásáért, “és azért, mert fordulatot hozott a szakaszom számára, amikor két hétig kint voltunk a gyakorlótéren háborús körülményeket szimulálva”.
Amikor a Telex megkérdezte tőle, hogy elítéli-e a nácikat, a nyilasokat, a náci ideológiát és a rasszizmust, “erre többszöri megkeresés után is úgy válaszolt, hogy nem mondta konkrétan, hogy elítéli ezeket. Szerinte lényegtelen, hogy mely eszméket ítéli el és melyeket nem. De elítél minden olyan ideológiát vagy eszmét, amely összeegyeztethetetlen “a természet törvényével” és “a katolikus egyház tanításával”. Engem egész életemben csak a magyarság és a kereszténység szolgálata motivált, világnézetem soha nem volt valami és valaki ellen” – írta.
Bár Horváth ragaszkodott hozzá, hogy a liberálisok megnyilatkozásai egy cseppet sem zavarják, ami ezután következett, mond valamit ezeknek a keresztény újoncoknak a lelkiállapotáról. Tegnap megjelent egy cikk a Vasárnapban “Hitler-köszöntés és pózolás nyilas zászlóval- Bemutatkozik Gyenge Dániel, a Neokohn szerzője” címmel. A Neokohn egy neokonzervatív zsidó kiadvány. A Vasárnap.hu azt állította, hogy egy futár egy pendrive-ot hozott, amelyen a Neokohn egyik szerzőjének fotói voltak. Úgy tűnt, ez válasz volt a Neokohnban előző nap megjelent cikkre, amelynek címe: “A vasarnap.hu főszerkesztője korábban holokauszt-relativizáló bejegyzéseket írt”. A posztok egy Facebook-oldalról érkeztek, többek között az alábbi szöveggel: “Elnézést kérek, ha a stílust helytelennek érezte. Nem azt mondom, hogy nem volt holokauszt, csak azt, hogy nem biztos, hogy hatszázhuszonhárom millió áldozata volt. És a holokauszttagadást tiltó törvény miatt bármilyen új kutatás, amely megváltoztatná az áldozatok számát, vagy bizonyítaná, hogy nem volt tervben az “áldozatok elgázosítása”, legfeljebb évekre börtönbe küldené a történészt”.

Gyenge Dániel most húszéves, a fotókon pedig úgy 15 körül néz ki. A Neokohn azonnal közzétette Gyenge beismerését és bocsánatkérését, hozzátéve, hogy “ha a Neokohn lehetőséget ad rá, a jövőben szívesen írok arról, hogy miért kerülnek egyáltalán ilyen nézetekkel kapcsolatba a magyar középiskolások, és mit lehet tenni, hogy a mai fiatalokat megmentsük az ilyen aljas eszméktől”. Horváth részéről nem érkezett ilyen bocsánatkérés.

2021. augusztus 12.

S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Gyenge Dániel képe a Vasarnap.hu-ban